1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министри на околната среда призоваха ЕС да приеме амбициозни енергийни и климатични цели за 2030 г.

Министри на околната среда призоваха ЕС да приеме амбициозни енергийни и климатични цели за 2030 г.

Съюзът трябва да реформира структурата за търговия с въглеродни квоти

Тринайсет министри на околната среда от страни в Европейския съюз, както и десетки бизнес лидери призоваха Съюза в понеделник да приеме амбициозни енергийни и климатични цели за 2030 г., за да създаде условия за нисковъглеродна икономика в Европа и да стимулира инвестициите. В документ от 40 страници, разпространен на конференция за "зеления" растеж в Брюксел, те твърдят, че съюзът трябва да реформира структурата на Европейската система за търговия с квоти и че на следващата среща на ЕС трябва да се обещае стриктно намаляване на вредните емисии, пише "Дневник".

Министрите и бизнес лидерите от компании като "Coca-Cola" и "Shell" настояха за спешни действия и по този начин застанаха срещу редица представители на властите в различни държави, които обвиняват именно субсидиите за "зелена" енергия за високите сметки за ток.

Reuters отбелязва случая с Полша, която е зависима от въгледобива и дълго време се притовопоставяше на препоръките на ЕС да се насочи към нисковъглеродна икономика. Преди две седмици Варшава заяви, че ще застане начело на призивите за още повече съкращения във въглеродните емисии, когато е домакин на климатичните преговори на ООН следващия месец. "Предприятията и инвеститорите ни казват, че ЕС трябва да се задейства. Само тогава инвеститорите ще са уверени, за да влеят милиарди в нисковъглеродната индустрия", казва Едуард Дейви, министър на енергетиката и климатичните промени на Великобритания.

ЕС вече е успял да постигне целта за 2020 г. - намаляване на нивото на емисиите от 1990 г. с 20%, което се дължи на ниското търсене след рецесията и пренасочването към зелена енергия от соларни панели и ветрогенератори. Съюзът сега обсъжда целта за 2030 г. и се очаква да представи предложенията в края на тази година. Източници на агенция Reuters твърдят, че Европейската комисия предвижда 40% съкращение на вътрешното потребление спрямо нивата от 2030 г.

Миналата седмица Великобритания заяви, че Съюзът трябва да намали емисиите с 50% до 2030 г., за да избегне най-лошите ефекти от климатичните промени. Решението за целта за 2030 г. ще бъде взето на базата на потенциалното предложение за намаляване вредните газове в рамките на преговорите в ООН за постигане на сделка на глобално ниво. Правителствата в различните държави са под натиск да предложат големи съкращения след срещата през септември, на която домакин беше генералният секретар на ОНН Бан Ки Мун.

ЕК също обмисля различни начини да реформира структурата на системата за търговия с квоти – основният й инструмент за борба с глобалното затопляне. Цената на въглеродните квоти в ЕС е загуба от около 75% от стойността им през последните пет години заради прекалено голямото предлагане и намаленото търсене в следствие на рецесията.

До края на годината се очаква Брюксел да представи структурни реформи, но тепърва ще одобрява подробности. Някои наблюдатели казват, че предпочитана опция е създаването на механизъм за регулация на предлаганите въглеродни квоти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.