1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Минодобивна компания предизвика нова авария край Челопеч

Минодобивна компания предизвика нова авария край Челопеч

Сярна киселина, арсен и тежки метали са се изсипвали с часове директно в язовир "Качулка"

В Челопеч е пропукана стената на съоръжението, по което протича хвоста до хвостохранилището, при което опасните минни отпадъци, съдържащи природна сярна киселина, арсен и тежки метали, са се изсипвали с часове директно в язовир "Качулка". Язовирът се използва масово за развлечение и риболов, освен това домашните животните от всички села наоколо ходят там на водопой - крави, коне, овце, съобщи агенция "КРОСС".

В непосредствена близост има овчарник, сгради за гледане на кози и други домашни животни. Местните жители са обзети от безпокойство, притеснение и страх, тъй като нито от общинската администрация, нито от рудника, собственост на „Челопеч майнинг" ЕАД, нито от ИАОС, ХЕИ или Гражданска защита, са ги уведомили за аварията и за начините да предпазят живота и здравето си.

Това се случва не за първи път тази година, съобщиха пред Коалиция за устойчиво развитие активисти на местен граждански комитет, борещ се за социална отговорност на стратегическите инвеститори в региона. Те искат на предстоящата сесия на Общински съвет - Челопеч на 19-ти септември да се вземат мерки срещу канадската компания, замърсяваща водите на селото, но се съмняват, че това ще се случи, тъй като целия състав на общинския съвет са служители на минодобивната компания, или са външни доставчици на предприятието.

Също на 19-ти септември Висшият екологичен експертен съвет при МОСВ насрочва заседание от 13 часа в сградата на си на ул. „Уйлям Гладстон", до площад „Славейков", за издаване на екоразрешително на "Дънди прешъс металс" за нов открит рудник, този път община Крумовград.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.