1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мисия на ЮНЕСКО за състоянието на мрежата от биосферни резервати в България

Мисия на ЮНЕСКО за състоянието на мрежата от биосферни резервати в България

Нашата страна е с най-представителните мрежи биосферни резервати в Европа

Мисия на ЮНЕСКО за актуализиране на състоянието на мрежата от биосферни резервати в България е на посещение у нас. В състава на мисията са включени г-н Хан Цюнли, председател на програмата „Човек и биосфера“ и г-жа Мерием Буамран, програмен специалист към Програмата „Човек и биосфера“ и експерт по биосферните резервати.

Двудневната визита на експертите на световната организация е свързана с подпомагането на страната ни във връзка с разрешаване на някои от проблемите, свързани с продължаването на статута на биосферните резервати в България в мрежата на ЮНЕСКО. В рамките на визитата беше проведена среща в Изпълнителна агенция по горите на представители на ангажираните с темата институции, представители на местните общности и научните среди. На форума бяха обсъждани конкретните стъпки за обявяването на биосферни резервати на територията на България в съответствие със съвременните изисквания.

България е една от страните с най-представителните мрежи биосферни резервати в Европа. Тя се присъединява към Програмата “Човекът и биосферата” (МАВ) на Юнеско през 1977г., обявявайки 16 обекта. За да продължат да бъдат част от европейската мрежа биосферни резервати е необходимо да бъдат съвместени техните зони в съответствие със Севилската стратегия и европейската нормативна рамка за биосферните резервати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.