1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Множество мъртви птици открити в района на Шабла и Дуранкулак

Множество мъртви птици открити в района на Шабла и Дуранкулак

Снимка:

Подадени са сигнали до институциите, но реакция не е последвала

Множество намерени мъртви лебеди, чапли и водни кокошки в района на Дуранкулашкото и Шабленското езеро. За това сигнализира коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

По данни на местни жители мъртвите птици са в района поне от две седмици. Подадени са сигнали до институциите, но реакция не е последвала. Междувременно броят на умрелите птици се увеличава. Предвид наличието на над 60 огнища на птичи грип бездействието на властите за прибирането и унищожаването на труповете предизвиква сериозна загриженост.

В момента в района на Шабленското и Дуранкулашкото езеро се провежда интензивен лов на патици и гъски. Много от ловците са гости от различни краища на страната. След това те разнасят добитите животни из цяла България и биха могли да разпространят заразата, коментират от БДЗП. След констатираните множество огнища на птичи грип в цялата страна Министерството на земеделието и храните първоначално въведе пълна забрана на лова на диви птици. Седмица  по-късно обаче, след заплахи за протести на ловци, министър Танева отмени заповедта и въведе ограничения само в 35 общини, където птичия грип беше първоначално установен.

Природозащитниците констатират, че първоначалният списък с общини, където ловът е забранен е грешен, тъй като в него са вписани несъществуващи общини (например две общини на име Зорница, област Кърджали, община Благово, област Монтана), а не са вписани едни от първите общини, където грипът бе установен – община Кърджали и др. Заповедта не отговаря и на изискванията на Европейската комисия, която задължава в минимум 10 км буфер от констатираните находища да бъде напълно забранен ловът на птици като с оглед на епизоотичната обстановка, страните могат да вземат и много по-мащабни мерки. За пример Холандия и Великобритания също са въвели пълна забрана на лова на птици след констатирането на птичи грип на тяхна територия.

Природозащитниците се съмняват, че умишлено не се вземат проби и не се предприемат мерки, за да не се наложи забрана на лова в допълнителни райони. По тази причина не се актуализира и списъкът с общини, в които е забранен ловът на птици, въпреки новите данни и въпреки обърканите и липсващи имена на общини в първия списък.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.