1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мнозинството граждани на Япония са против възобновяването на работата на АЕЦ в страната

Мнозинството граждани на Япония са против възобновяването на работата на АЕЦ в страната

Проучването е по повод навършването на 1 г. от аварията в АЕЦ "Фукушима-1"

Мнозинството граждани на Япония са против възобновяването на работата на атомните електроцентрали в страната, предаде БГНЕС.

Това сочат резултатите от национално допитване, проведено от ежедневника Asahi. Проучването е по повод навършването на 1 г. от унищожителното земетресение и последвалите го цунами на 11 март 2011 г., вследствие на които аварира АЕЦ "Фукушима-1".

Против рестартирането на атомните централи са се изказали 57% от анкетираните. 80% пък са изразили съмнение в ефективността на мерките, приети от предишното правителство за обезпечаване безопасността на ядрените обекти в страната.

Понастоящем в Япония функционират само два от наличните ядрени реактора - 6-и енергоблок на АЕЦ "Касивадзаки-Карива" в префектура Ниигата и 3-ти реактор на АЕЦ "Томари" на остров Хокайдо. При това до края на април двата блока ще бъдат спрени за планова инспекция, която, съгласно японското законодателство, се провежда на всеки 13 месеца. Това означава, че в началото на месец май в Япония, явяваща се синоним на атомната енергетика, няма да има нито един работещ АЕЦ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.