1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мобилна станция ще следи качеството на въздуха в Бургас

Мобилна станция ще следи качеството на въздуха в Бургас

Партньори на общината са Изпълнителната агенция по околна среда и Норвежкият институт за изследване на въздуха

Първата в страната общинска мобилна станция за мониторинг на качеството на въздуха днес ще бъде пусната официално в експлоатация. Това съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

Основна цел на проекта е подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на община Бургас чрез прилагане на мерки, които да спомогнат за проследяването на динамиката на основните замърсители във въздуха и тяхното редуциране. В рамките на проекта е закупена и доставена мобилна автоматична измервателна станция. Апаратурата в нея следи за нивата на осем замърсители на атмосферния въздух.

Със заработването на мобилната станция община Бургас финализира проект „BG0030 Мобилна лаборатория за интегрирано управление и мониторинг на качеството на въздуха в Бургас”, съфинансиран по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство. Партньори на общината са Изпълнителната агенция по околна среда и Норвежкият институт за изследване на въздуха.

Станцията се намира на служебния паркинг на Община Бургас. Официалното откриване ще бъде в 11.30 часа. На церемонията ще присъстват кметът Димитър Николов и Нейно превъзходителство Тове Скарстейн, посланик на Норвегия у нас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.