1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Морето изхвърли мъртъв делфин и край Созопол

Морето изхвърли мъртъв делфин и край Созопол

Той е също от вида Афала и е в напреднал стадий на разлагане

Сигнал за още един мъртъв делфин, намерен на скалите срещу о-в Св. Иван в Созопол, бе получен в РИОСВ - Бургас вчера следобед, съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията. Той е също от вида Афала и е в напреднал стадий на разлагане. С последните случаи намерените мъртви делфини от началото на годината по Южното Черноморие, за които е била сигнализирана инспекцията, стават 11. Сигналът е получен, след като експертите са се връщали от проверка по повод намерения мъртъв делфин на плажа на къмпинг „Корал”. Поради съмнения за наранявания от огнестрелно оръжие е извършен оглед от служители на МВР, които са установили, че няма данни за извършено престъпление. Тялото на делфина е било загробено вчера от служители на община Царево на определено за целта място.


По данни на наемателя на плажа, трупът е бил забелязан на 30 август около 18.00 часа. По снимките може да се предположи, че екземплярът е от вида Афала. Това е най-едрият представител на делфините в Черно море, достига размери до 3.70 м, с тегло понякога до 400 кг. Обитава предимно плитки води в шелфовата зона в целия басейн на Черно море, застрашен вид. Храни се предимно с дребни риби, змиорки и калмари, и видове риби като калкан и морска лисица, които обитават придънните водни слоеве.

Трите вида черноморски делфина - обикновен делфин, муткур и афала са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. За обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри Законът предвижда глоба от 100 до 5 000 лева за физически лица и санкция от 500 до 10 000 лева за юридически.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.