1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ проверява нерекултивираните 8 депа за битови отпадъци, включени в наказателната процедура срещу страната ни

МОСВ проверява нерекултивираните 8 депа за битови отпадъци, включени в наказателната процедура срещу страната ни

Снимка:

В началото на август министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна с кметовете заради забавената рекултивация на старите общински депа

Министерството на околната среда и водите проверява напредъка по изпълнение на проектите за техническа рекултивация на последните 8 стари стари депа за битови отпадъци. Те са в общините Бяла (Варненско), Перник, Велинград, Дупница, Пирдоп, Бобошево, Кочериново и Кърджали.

В началото на август министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна с кметовете заради забавената рекултивация на старите общински депа. МОСВ изиска от общините график на дейности и започна ежеседмични проверки.

След проверки на място от служители на МОСВ на депата в Перник, Дупница и Бобошево, е установено, че и на трите депа има съществена мобилизация и напредък при реализиране на строителните дейности.

За депото в Перник, независимо от неблагоприятните метеорологични условия през последните дни и обилните дъждове, има напредък, който съответства с представения пред МОСВ график. На депото в Бобошево строителят е осигурил необходимата техника, теренът е равнинен, което позволява да се работи с добри темпове. На депото в Дупница са осигурени техника и работници, като дейностите се изпълняват при добра организация и по график.

Инспекция на депото във Велинград установи, че се работи по довършителни дейности, като поетия ангажимент от страна на общинското ръководство е за финализиране на дейностите по техническата рекултивация към средата на месец Септември.

На депото в Бяла (Варненско) работата на терен е приключена и вече има издаден акт обр.15 за изпълнена техническа рекултивация.

Проверката на общинското депо в Кърджали установи напредък при предвидените строително-монтажни работи (СМР), които се изпълняват според поетия от общината ангажимент. За депото в община Кочериново има разрешение за строеж от края на Август и има определена дата за стартиране на дейностите в рамките на следващата седмица. Забавяне е отчетено при стартиране на дейностите по изпълнение на рекултивацията на депото в  община Пирдоп.

С редовните, ежеседмични проверки, ежедневната комуникация и създадената организация МОСВ цели да ускори процеса по довършване на рекултивацията на старите депа за битови отпадъци.. С усилията на местната власт дейностите трябва да приключат във възможно кратък срок без да се компрометира качеството на строителните работи.

Преди година ЕК предупреди, че предстои страната ни да бъде изправена пред Съда на ЕС за заплащане на значителни по размер финансови санкции заради все още нерекултивирани 43 депа за неопасни отпадъци от общо 113, включени в наказателната процедура*. След завършването на техническата рекултивация на депото в Бяла към момента остават само 7 такива депа, за които България трябва да положи максимални усилия за приключването им, така че да бъде намален размерът на санкциите.

Рекултивациите на 7 депа се финансират от Оперативна програма „Околна среда (ОПОС) 2014-2020 г.“, а депото в Кърджали с общинския бюджет.

*Незабавните действия по проектите се налагат във връзка с решение на Съда на ЕС от 16 юли 2015 г., с което България беше осъдена за неизпълнение на ангажиментите по закриването и рекултивацията на старите общински депа. Страната беше осъдена за 113 депа за битови отпадъци, защото не са закрити до юли 2009 г. Според поетите от България към ЕК ангажименти, след първото решение на Съда всички 113 депа са с преустановена експлоатация към 2017 г., но до 31 декември 2020 г. е следвало да бъдат рекултивирани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.