1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ за пръв път осигурява национални средства за мерки за борба с мръсния въздух

МОСВ за пръв път осигурява национални средства за мерки за борба с мръсния въздух

Снимка:

Срещу страната ни има множество наказателни процедури, стартирани от Европейската комисия, като една от най-тежките е тази за превишение на нормите за фини прахови частици

„Министерството на околната среда и водите за пръв път осигурява национални средства за мерки за борба с мръсния въздух“, това заяви заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в началото на участието си на Съвета на Европейския съюз по околна среда в Брюксел.

Министър Сандов посочи, че една от важните задачи и приоритет на политиката е България да се върне в европейският коловоз на развитие и да се подобри средата на живот на българските граждани.

Срещу страната ни има множество наказателни процедури, стартирани от Европейската комисия, като една от най-тежките е тази за превишение на нормите за фини прахови частици.

Като спешни мерки за пръв път ще бъдат отпуснати средства от националния бюджет в размер на 47 милиона лева. Финансирането е  насочено към общините за прилагане на мерки за борба с мръсния въздух. В допълнение, ще стартира и вторият период на финансиране по Оперативна програма Околна среда 2014-2021, през който ресурсът ще бъде в доста по-големи размери и е насочен към домакинствата за подмяна на отоплителни уреди.

Заместник министър-председателят и министър на околната среда и водите Сандов проведе конструктивна среща с изпълнителния заместник председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, с който обсъдиха предстоящите тежки задачи пред България по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предмет на дискусията беше и натоварената програма по Пакета „Подготвени за цел 55“ в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2022 г.

Цялото изказване може да проследите ТУК

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.