1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Сандов участва в Съвета на ЕС по околна среда в Брюксел

Министър Сандов участва в Съвета на ЕС по околна среда в Брюксел

В следобедната сесия министрите ще обсъдят новия Регламент за батериите и отпадъците от батерии и Стратегията на ЕС за почвите

Днес заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите участва в Съвета на Европейския съюз (ЕС) по околна среда в Брюксел. Това е първо участие на ниво министър от 2 години насам в този най-висок форум за взимане на решение в ЕС в областта на околната среда.

Една от основните теми за дискусия са новите законодателни предложения на Европейската комисия в областта на климата. В изказването си министърът посочи, че европейската политика в областта на климата отваря нови врати и предлага широк кръг от възможности за превръщането на планетата в едно по-добро място за живеене за всички.

Изтъкнато беше, че климатичната неутралност не може да се осъществи без мобилизация и по-добро координиране на мерките в редица важни политики за усилване и насърчаване на растежа, конкуренцията, пазара на труда, социалната политика, развитието на умения, регионалното сближаване, данъчното облагане, научните изследвания и други структурни политики.  

BS

„Постигането на амбициозните цели няма да бъде лесно, но това може само да ни мотивира да вървим напред и да намираме възможно най-добрите решения. Именно, защото виждаме в трудностите не пречки, а възможности – за по-устойчив и добър живот, за по-добра околна среда и здрави екосистеми, за по-конкурентна и иновативна икономика, ще подходим с необходимото внимание, отговорност и смелост“, подчерта вицепремиерът Сандов.

В рамките на сутрешната сесия се проведе двустранна среща и с комисаря по околна среда, океани и рибарство Виргиниюс Синкевичус, с който беше обсъдена предстоящата тежка задача за усилена работа по закриване на множеството наказателни процедури в областта на околната среда срещу България. Комисар Синкевичус посочи, че е необходима политическа воля и правителствени ангажименти за изпълнение на високите стандарти на политиката на ЕС за околна среда, за да се създаде и по-добро настояще за нашите граждани. Министър Сандов увери комисаря в новия курс на политика на нулева толерантност към корупцията и към пълна ангажираност и отдаденост на постигането на високо качество на околната среда в България.

В началото на заседанието министър Сандов беше поздравен от своите колеги федералния министър на климата и околната среда на Австрия – Лионор Гивислър, министъра на околната среда на Германия – Щефи Ламке, министъра на околната среда на Люксембург – Карол Душенбург, министъра на околната среда на Малта – Арон Фаругия, и министъра на околната среда на Литва – Симонас Жентивилас.

БС

С министъра на околната среда на Малта Арон Фаругия и министъра на околната среда на Люксембург Карол Душенбург

В следобедната сесия министрите ще обсъдят новия Регламент за батериите и отпадъците от батерии и Стратегията на ЕС за почвите.

Също така вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов ще проведе двустранна среща с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.