1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мръсните води на "Златни пясъци" и Созопол все още се изливат в морето

Мръсните води на "Златни пясъци" и Созопол все още се изливат в морето

До края на годината ще бъдат сключени още договори за строителство и модернизация на пречиствателни съоръжения в страната

Комплексът "Златни пясъци" до Варна и Созопол са двете критични точки по Черноморието, където няма нормални пречиствателни станции за отпадни води. Това обяви днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от БТА. Според проверката на екоминистерството за заустването на отпадъчните води по Черно море, започнала в началото на месеца, в момента това са единствените места без адекватно пречистване.

И в двата курорта тазгодишният туристически сезон ще бъде спасен чрез дълбоководно заустване на мръсните води, каза Караджова. До края на годината ще бъдат сключени още договори за строителство и модернизация на пречиствателни съоръжения в страната - до няколко дни ще бъде подписан договорът за станцията в гр. Елин Пелин.

Днес, 27 юни, екоминистърът участва в официалното откриване на новата пречиствателна станция за отпадъчни води от фосфорното производство на "Агрополихим" в Девня. Съоръжението е на стойност 20 милиона лева, посочи директорът на завода Филип Ромбо. Цялата инвестиционна програма на "Агрополихим" е за общо над 100 милиона лева, каза той.

Инвестиционната програма на предприятието включва изграждане на ново депо за фосфогипс за 16,5 млн. лв., както и на нова инсталация за обезвреждане на амониев нитрат за 30 милиона, която трябва да заработи до края на годината. От завода планират още да реконструират отделение в цеха за амоняк, където ще бъдат инвестирани близо 5 милиона лева. През март 2012 година ще започне изграждането на склад за съхранение на течен амоняк, където ще бъдат вложени 30 милиона лева, а съоръжението трябва да бъде готово до май 2013 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.