1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МС планира да разреши разширяването на концесия за добив на нефт край Горни Дъбник

МС планира да разреши разширяването на концесия за добив на нефт край Горни Дъбник

С допълнителното споразумение концесионната площ ще се увеличи с 1,23 кв. км

Министерският съвет планира да разреши увеличение на концесионна площ за добив на нефт от находище "Горни Дъбник" край Плевен, показва справка в дневния ред на кабинета. Концесионер по договора е "Проучване и добив на нефт и газ"  от 2003 г. С допълнителното споразумение концесионната площ ще се увеличи с 1,23 кв. км и става 5,4 кв. км, като по този начин покрива цялото находище и терените, необходими за дейностите по концесията извън добива, обясняват от пресслужбата на Министерския съвет.

През март 2010 г. правителството даде разрешение на дружеството "Проучване и добив на нефт и газ", което е част от "Химимпорт",  да търси и проучва залежите на суров нефт и природен газ в блок 1-12 в Кнежа. В края на 2010 г. кабинетът разреши на дружеството да търси за по-дълъг период нефт и газ в блок "Шабла"

С друго решение правителството може да предостави на "Хидрострой-Юг-97" 25-годишна концесия за добив на пясък и чакъл от участъците "Потока" (1-ви и 2-ри контур) и "Златолист" на находище "Близнаков андък". Теренът е с обща площ 144 002 кв. м и се намира в землището на с. Златолист, община Сандански.

Очаква се дружеството да обезпечи производствената си дейност с инвестиции в размер на над 300 хил. лв., като предвидената средногодишна производителност на кариерата е 28 800 тона. 50 на сто от концесионното възнаграждение ще се внася по бюджета на община Сандански.

Кабинетът ще прекрати по предложение на концесионера "Нефтошисти" ЕООД договора от 2000 г. за предоставяне на концесия за добив на неметални полезни изкопаеми от находище "Красава" в община Брезник. Предложението е поради предсрочното прекратяване през 2008 г. на добива от находището.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.