1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МЗХ обяви бедствена ситуация заради нападение на марокански скакалци

МЗХ обяви бедствена ситуация заради нападение на марокански скакалци

7 общини в област Кърджали и 2 в област Хасково са най-сериозно пострадали

Министерството на земеделието обяви бедствена ситуация заради нападение  на марокански скакалци по посевите в областите Кърджали и Хасково.

7 общини в област Кърджали и 2 в област Хасково са най-сериозно пострадали от нашествието на насекомите. В заповедта, издадена от министър Греков, е посочено, че за справяне със  ситуацията с неприятеля трябва да бъдат взети необходими мерки, съобразно законодателство, отбелязва agronews.bg.

Служителите от Областните дирекции на Агенцията по безопасност на храните в Кърджали и Хасково ще окажат помощ на стопаните за правилното третиране на засегнатите площи с подходящите препарати за растителна защита. Ще бъдат посъветвани каква трябва да е дозата за третиране, както и за карантинния срок на действие.

Припомняме, че още преди седмица от областната администрация в Кърджали поискаха да се започне незабавно въздушно третиране на площите, нападнати от марокански скакалци. Над 40 хиляди декара на територията на областта са засегнати от насекомите и всеки ден огнищата на марокански скакалци се увеличават.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.