1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На 27 септември се отбелязва Световният ден на системата за горска сертификация FSC

На 27 септември се отбелязва Световният ден на системата за горска сертификация FSC

Тя е създадена в началото на 90-те години на ХХ в.

На 27 септември се отбелязва Световният ден на системата за горска сертификация FSC. Тя е създадена в началото на 90-те години на ХХ в. от неправителствената организация Forest  Stewardship  Council  (Съвет за стопанисване на горите).

Системата за горска сертификация FSC е първата световна, независима, етикетираща система за горски продукти. Идеята й е да бъде създаден  стандарт, който да даде общоприето понятие и норма за това какво представлява добре управляваната гора. FSC идва в отговор на превръщането на обезлесяването в световен проблем и желанието на хората да употребяват продукти от дървесина, чиито добив не допринася за унищожението на горите.

Изискванията на FSC  системата не допускат унищожаването на естествените гори, използването на опасни пестициди и генетично модифицирани организми и зачитат правата на местното население.

Притежателите на сертификата FSC подлежат поне веднъж годишно на проверка, чиято цел е да установи  дали спазват изискванията на системата. В момента 80 държави в света използват системата FSC. В България близо 200 000 ха гори в 12 горски стопанства са сертифицирани по системата FSC, в процес на сертифициране са други 21 горски стопанства. WWF  България има ключова роля в развитието и прилагането на системата за горска сертификация FSC в страната, предоставяйки техническа и финансова помощ за сертифицирането на държавни и частни гори.

Повече за FSC можете да прочетете на http://www.wwf.bg/what_we_do/forests/fsc/

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.