1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На 5 ноември ще се проведе Ден на отворените врати в пречиствателната станция за питейна вода в Бистрица

На 5 ноември ще се проведе Ден на отворените врати в пречиствателната станция за питейна вода в Бистрица

За улеснение на посетителите е осигурен и безплатен транспорт

Ден на отворените врати в пречиствателната станция за питейна вода в Бистрица ще се проведе на 5 ноември 2011 г. (събота), организиран от „Софийска вода”, съобщиха от дружеството. Това е възможност за всички желаещи да се запознаят с процеса на пречистване на водата, която постъпва в столицата, с контрола на качеството на водата и пътя ѝ от водоизточниците до домовете ни.

На всеки кръгъл час, между 10 и 15 часа, посетителите ще могат да влизат в станцията, след като представят на охраната документ за самоличност (децата до 16-годишна възраст трябва да са придружени от възрастен).

За улеснение на посетителите до пречиствателната станция е осигурен и безплатен транспорт. Той ще превозва желаещите от сградата на „Софийска вода” в Бизнес парк София до ПСПВ Бистрица и обратно.

Пречиствателната станция се намира на ул. "Липа" в ж.к. "Бункера". До нея стигат автобусни линии № 68, 69 и 70, както и маршрутни таксита № 37 и 41. Посещенията ще бъдат организирани на групи, придружени от служители на „Софийска вода”, които ще представят технологичните процеси и работата в пречиствателната станция.

Пречиствателна станция Бистрица е най–голямата, модерна и надеждна станция за пречистване на питейна вода в България. Разположена е на площ от 135 декара и е проектирана да преработва 8,8 куб. метра вода в секунда. Станцията е пусната в експлоатация през 1999 г. и оттогава работи 365 дни в годината, 24 часа в денонощието. Преди това водата на София е била обработвана от по-малката по капацитет пречиствателна станция в Панчарево.

София е една от най-облагодетелстваните столици в Европа, защото се водоснабдява с планински, природно чисти води. За водоснабдяването на София се довежда планинска вода от Рила, събирана в язовирите "Бели Искър" и "Искър". Те осигуряват съответно около 20% и 80% от водата за столичния град. По пътя си от язовира към домовете на столичани, водата преминава през няколко етапа на допълнителна обработка, включващи обеззаразяване и механично пречистване. По-малко от 1% от водата за питейно-битови нужди на територията на Столична община е от локални водоизточници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.