1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На прага на зимния туристически сезон големите ски курорти са с позитивни очаквания

На прага на зимния туристически сезон големите ски курорти са с позитивни очаквания

Пакетите за коледните и новогодишни празници са продадени по-рано от обичайното

Седмици преди официалното откриване на новия зимен сезон в големите ски курорти туроператори и хотелиери са сравнително спокойни за предстоящите месеци. Ранните записвания от почти всички ключови пазари вървят с нормален темп, продадени са и голяма част от пакетите за предстоящите коледни и новогодишни празници, пише "Капитал Daily".

Очакванията са секторът да постигне растеж, дължащ се предимно на увеличение от съседни пазари, както и Великобритания. Засега записванията от Русия са по-малко, вероятно най-вече заради предстоящата зимна олимпиада в Сочи, която ще се проведе през февруари. Оптимизмът идва след силен предишен сезон - големите курорти отбелязаха ръст, като по данни от хотелиерите и туроператорите в тях той е бил до 5-6% и при броя на туристите, и при приходите. Годишно около 400 хил. чуждестранни туристи идват на ски почивка в България.

Големите курорти с позитивни очаквания

На прага на зимния туристически сезон големите ски курорти са с позитивни очаквания. "За момента нямаме някакви притеснения, надяваме се на хубав сезон", коментира председателят на туристическата асоциация в Банско Мариана Спасова. По думите й на този етап записванията за ски почивки вървят с нормален темп, а пакетите за коледните и новогодишни празници са продадени по-рано от обичайното. За добър сезон се готви и Пампорово, като от концесионера на ски пистите "Пампорово" АД съобщиха, че се готвят за най-големия брой туристи за последните 10 години. От дружеството казаха още, че предварителните записвания за сезона показват ръст както на балканските държави, така и на британския пазар. Хотелиерите в Боровец също съобщават, че записванията за зимата вървят с добър темп до този момент и очакванията също са за ръст.

Ръст от Великобритания, спад от Русия

Дотук записванията от Великобритания, която е ключов пазар за ски туризма, вървят с добър темп, като предварителните прогнози са, че ще бъде постигнат ръст до 3-4% на този пазар. Не точно такава обаче е ситуацията на другия голям пазар - Русия. "Ситуацията на рускоговорящите пазари не е много обнадеждаваща, според мен ще има стабилен спад през зимата", коментира управителят на туроператора "Солвекс" Галин Георгиев. По думите му ранните записвания до момента изостават, като е твърде вероятно този спад да не може да бъде наваксан. "Едната причина е икономическата ситуация на тези пазари, а другата е, че предстои олимпиадата в Сочи (откриването е февруари - бел. авт.), към която ще се насочат част от туристите", коментира още Георгиев.

Разнопосочни сигнали на балканските пазари

През последните години балканските пазари се превърнаха в ключов фактор за ски курортите, но прогнозите за тях са по-трудни заради значително по-късните записвания. Според хотелиери и туроператори турският пазар, който през последните години показва сериозен потенциал, и през тази година ще има растеж най-вече в Пампорово. Продължава обаче да стои проблемът със затруднените процедури по издаване на визи.

"Гръцките туристи отново ще пътуват предимно през уикендите, вече има записвания, но е рано да се прогнозират резултати", коментира Мариана Спасова.

Данните на румънската асоциация на туроператорите показват, че се очаква ръст на записванията за български курорти тази зима. По информация на Себастиан Константинеску от компанията Travel Planner, цитирана от БТА, през тази зима около 20 хил. румънци ще почиват в български планински курорти, което е лек ръст спрямо миналата година. Най-често избираният пакет е с пет нощувки, като има сериозен ръст на ранните резервации от септември. "В Македония записванията вървят добре, в Сърбия не са много силни резултатите до момента", коментира Галин Георгиев от "Солвекс".

Начало - до дни

През следващите седмици всички големи ски курорти ще открият официално сезона, като първо това ще се стане в Пампорово. В курорта церемонията ще бъде на 7 декември, като в първия ден по традиция лифтовете ще се ползват безплатно. Седмица по-късно начало на ски сезон 2013/2014 ще дадат и курортите Банско и Боровец. В Банско официалният старт ще бъде даден от ски шампионите Алберто Томба и Марк Жирардели, а в Боровец са предвидени огнено шоу, фрирайд демонстрации, както и намалени наполовина цени на лифт картите и безплатно каране през нощта. През тази година трите големи курорта няма да променят цените на картите за лифт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.