1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На територията на цялата страна код "червено” остава в сила

На територията на цялата страна код "червено” остава в сила

Пътната обстановка е усложнена

На 448 сигнала за произшествия са реагирали през изминалото денонощие служителите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението”. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Пътната обстановка остава усложнена. Продължава да е спряно е движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона на територията на цялата страна. Ограничението ще е в сила до подобряване на метеорологичните условия.

През изминалото денонощие звената за ГД "Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на 448 сигнала за произшествия. От тях – 71 са за пожари и 365 спасителни дейности. 7 нуждаещи се от хемодиализа са транспортирани до медицински заведения.

Структурните звена работят при пълна мобилизация. Изтеглят се аварирали автомобили, премахват са паднали дървета и клони. Най-голямо натоварване имаше в област Русе, където екипите са реагирали на 35 сигнала за бедстващи.

В района на гр. Чирпан екипите за спасителни дейности са оказали съдействие на закъсали около 100 леки и няколко тежкотоварни автомобила. В момента обстановката там се нормализира. Затруднен достъп и доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост имаше в 15 населени места от област София, като най-тежка беше обстановката в общините Годеч и Своге при снежна покривка от 80-100 см.

Обстановката остава усложнена. Обявен е код "червено” на територията на цялата страна на основание на Закона за движение по пътищата. Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки са мокри, заснежени, а по високите и усойни места и заледени.

НА АМ ,,Тракия” пътната настилка е заснежена и се почиства, на АМ ,,Хемус” пътната настилка е заснежена и временно се ограничава движението на товарни автомобили в двете посоки с цел почистване. Затворена в участъка Шумен – Варна.

Настилката на АМ "Марица" е обработена, а на "Люлин" се почиства. Ограничения се въвеждат при преминаването през проходите. Етрополе-Златица, Твърдица-Елена, Троянски проход са затворени за МПС. Върбишки проход е затворен за целия зимен сезон за всички МПС. През Вратник е забранено за движение на товарни МПС над 10 т., от граница В. Търново – гр. Сливен.

Дюлински проход е затворен за товарни МПС. Обходен път има през Варна-Обзор-Слънчев бряг или Ришки проход. За Айтоски проход има забрана за МПС над 20 т. през стоманен мост на р. Казан дере, а за Шипка - забрана за МПС над 10 т.

През проход Република товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета, всички останали с вериги, а през Ришки проход товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета и с вериги. С вериги трябва да са товарните МПС и през проход Котелски, а през проход Петрохан – път ІІ -81 е забранено преминаването на товарни МПС с тегло над 10 т., а товарни да се движат без ремаркета и полуремаркета.

През проходите Превала, Рожен, Предела и Печинско всички МПС да се движат с вериги, а товарните да се движат без ремаркета и полуремаркета. Над 1200 машини продължават да чистят страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.