Над 1000 израелци позираха голи в масова фотосесия за спасяването на Мъртво море

Това е първият проект от кампания за признаване на най-соленото море за едно от седемте природни чудеса на света

Мъртво море осъмна гъмжащо от живот в събота, когато над 1000 израелци влязоха голи във водата, за да позират за масова снимка на американския фотограф Спенсър Туник, съобщи "Франс прес".

Това е първият проект на известния фотограф в Близкия изток и е част от кампанията на Израел за признаване на най-соленото море за едно от седемте природни чудеса на света, които ще бъдат избрани с онлайн гласуване през ноември.

Експерти предупреждават, че Мъртво може може да пресъхне напълно до 2050 г., ако не се вземат спешни мерки за предотвратяване на гибелта му. За Туник, който е американец от еврейски произход и е снимал голи човешки тела на фона на впечатляващи пейзажи като швейцарски ледник или операта в Сидни, голата инсталация е индикатор за отвореността на конкретната държава и общество.

"На някои места работата ми се приема като скандална, а другаде на нея се гледа като на лакмус за това колко свободна е страната и какви права предоставя на хората", заяви фотографът в пресконференция преди снимките.

Ортодоксални религиозни политици и равини протестираха срещу проекта на Туник, чиято работа окачествиха като "Содом и Гомор" и заплашиха да предприемат юридически действия срещу плана му за масово разсъбличане на открито.

Председателят на местния общински съвет предварително отправи предупреждение, че ще повика полиция, за да разпръсне участниците в акцията, която по думите му смущава местните жители.

Организаторите обаче пазиха точното място на събитието в тайна до последния момент и нищо не обезпокои двучасовата фотосесия на плажа недалеч от мястото, където според преданията са се намирали библейските градове Содом и Гомор, превзети от греха и унищожени от Бог заедно с жителите си. Самият Туник, който е израснал в хасидска общност в Ню Йорк заяви в пресконференцията си, че разбира защо някои религиозни хора не одобряват работата му.

"Затова реших да организирам снимките в събота (еврейския шабат), така че никой да не се разхожда наоколо и да не се смути при вида на гол човек на няколкостотин метра разстояние," обясни фотографът.

Нивото на водата в Мъртво море се понижава с около метър годишно, а бреговата линия се е отдръпнала на места с повече от километър. Според Ари Фрухт, който е инициатор на проекта и работи за осъществяването му от 4 години, творбите на Спенсър Туник могат да помогнат за привличане на обществено внимание към състоянието на морето и да подтикнат израелските власти към действие.

Фрухт вярва също, че заснемането на тази фотосесия в Израел има и друг важен аспект. "Светът трябва да знае, че израелците не са религиозни екстремисти", заяви той преди събитието.

Освен участие в масово събличане, за 35-годишния Чаи Амир събитието е и възможност да направи нещо за кауза, в която вярва. "Радвам се, че успях да се включа в акция за спасяването на Мъртво море, каза той за "Франс прес" след края на снимките. Ясно виждаме как брегът се отдръпва навътре с всяка изминала година."

Тържествуващият Спенсър Туник похвали "смелите" участници в инсталацията, някои от които бяха долетели от чужбина специално за да се включат.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.