1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 1000 израелци позираха голи в масова фотосесия за спасяването на Мъртво море

Над 1000 израелци позираха голи в масова фотосесия за спасяването на Мъртво море

Това е първият проект от кампания за признаване на най-соленото море за едно от седемте природни чудеса на света

Мъртво море осъмна гъмжащо от живот в събота, когато над 1000 израелци влязоха голи във водата, за да позират за масова снимка на американския фотограф Спенсър Туник, съобщи "Франс прес".

Това е първият проект на известния фотограф в Близкия изток и е част от кампанията на Израел за признаване на най-соленото море за едно от седемте природни чудеса на света, които ще бъдат избрани с онлайн гласуване през ноември.

Експерти предупреждават, че Мъртво може може да пресъхне напълно до 2050 г., ако не се вземат спешни мерки за предотвратяване на гибелта му. За Туник, който е американец от еврейски произход и е снимал голи човешки тела на фона на впечатляващи пейзажи като швейцарски ледник или операта в Сидни, голата инсталация е индикатор за отвореността на конкретната държава и общество.

"На някои места работата ми се приема като скандална, а другаде на нея се гледа като на лакмус за това колко свободна е страната и какви права предоставя на хората", заяви фотографът в пресконференция преди снимките.

Ортодоксални религиозни политици и равини протестираха срещу проекта на Туник, чиято работа окачествиха като "Содом и Гомор" и заплашиха да предприемат юридически действия срещу плана му за масово разсъбличане на открито.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.