1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 11 хил. са свободните места за нови ловци

Над 11 хил. са свободните места за нови ловци

Около 120 000 българи под 65 години имат право да ловуват, показват последните данни на агенцията по горите

Около 120 000 българи под 65 години имат право да ловуват, показват последните данни на агенцията по горите. Заедно с пенсионерите тяхната бройка минава 130 000.

В ловните среди витаят слухове, че авджия се става само, ако някой умре и освободи място в дружинката. Но дори и това да сe случи, бройките за запълване се пазят в строга тайна. Идеята била да има повече дивеч за "старите" ловци и нови да не им се пречкат.

11 818 са свободните места за нови ловци в момента, пише "24 часа". Те се получават, като общата ловна площ на сдруженията се раздели на минималния терен от 70 хектара, който трябва да се пада на авджия по закон. Така излиза, че в българските гори и полета има място за максимум 134 555 ловци. След като от тях се извадят регистрираните, които поне веднъж в последните години са заверили ловния си билет, се получава и самата бройка.

Свободните места обаче са само на теория, не е възможно те да бъдат заети 100%, обясни шефът на агенцията по горите инж. Бисер Дачев. Според негова заповед от 29 октомври 2012 г. се виждат сдруженията, които догодина ще могат да организират курсове за нови ловци. Най-много свободни места - 783, има в СЛРД Добрич.

Абсурд е обаче това сдружение да пусне курс за толкова места, най-много да са за 100-200 човека, твърди Дачев. Според него няма икономическа логика да се крият свободните бройки. Всеки курс за обучение на авджии означава допълнителни приходи за сдружението, а после идват още и от членския внос.

Дали ще се провежда обучение и за колко човека, е извън компетенциите на държавата, това е решение на управителните съвети на сдруженията, каза още шефът на агенцията по горите.

Всъщност истината е, че в последните години има отлив на ловци, общата бройка непрекъснато намалява, коментира и експертът по лова в агенцията по горите Мирослав Джупаров. Над 10% от регистрираните авджии са на преклонна възраст и отпадат по естествени причини. Други пък ги изключват от сдруженията заради различни нарушения. Много са и тези, които сами се отказват по икономически причини - в кризата нямат пари да упражняват хобито си. Защото авджилъкът става все по-скъпо удоволствие.

Ловът не е социална дейност и масово хоби, твърди Джупаров. След забраната за използване на едри сачми при лов на глигани много от пенсионерите сега спирали да ходят в гората. Причината е, че техните стари пушки не са пригодени за стрелба с бренеке, а нямат пари да си купят нови карабини.

Реално активно практикуващите ловци у нас са около половината от регистрираните, показват наблюденията на експертите. Редовно в гората влизат около 60-70 хил. души. По селата обаче на практика всички си заверявали ловните билети, за да имат право на законно оръжие за самоотбрана и опазване на реколтата от крадци. Повечето обаче нито имали желание, нито пари да ходят на лов.

До 31 декември ще бъде издадена и заповед на шефа на горските Бисер Дачев за сдруженията, които ще организират курсове за нови ловци през 2013 г. Според правилата те могат да се правят за поне 20 кандидат-авджии. Дори и при по-малко свободни места обаче е възможно да бъде разрешено да се проведат. Например при наличието на поне 16 кандидати тези сдружения вероятно също ще получат право да организират курсове, защото след изчистване от списъците на умрелите и наказаните ще се освободят още поне 4-5 места.

Отсега обаче е ясно, че в района на София няма нито едно свободно място за нов ловец и едва ли скоро ще има. В столицата има 4 ловни сдружения - Изток, Запад, Север и Юг, но при всички по заварено положение възможните бройки според площта отдавна са заети. Дори нещо повече - те са прехвърлили с много максималния лимит. Така дори и да се освободят 20, 50 или дори 100 бройки, тези сдружения няма да приемат нови авджии. Това означава, че за да се ловува около столицата, е възможно само ако кандидатът има много солидни връзки. Иначе според ловните експерти от близо 12-те хиляди свободни бройки в провинцията през 2013 г. се очаква да бъдат заети не повече от 6000.

Вадиш 1000 лв., за да станеш авджия

Ловът не е евтино удоволствие, показва елементарна сметка за разходите на начинаещите. Освен оборудването като пушка, патрони и пълна екипировка трябва да се платят и между 450 и 600 лв. за курса за млади ловци.

В тази сума обаче влиза само обучението и членството в съответната дружинка. Някои вземат допълнително пари например за патроните. Освен това са въведени и такси, които не влизат в цената на курса.

Например явяването на изпит по теория и практика на лова струва 100 лв., още толкова е входният членски внос в сдружението, а държавната такса за издаване на ловен билет от горското стопанство е 106-110 лв. Отделно се искат още 50 лв. сума за стопанисване на дивеча. Така общите разходи са 360 лв., които, добавени към цената на курса, правят крайна сума от близо 1000 лв.

Сред документите, които се искат от кандидат-ловците за започване на обучението, са копие от личната карта, свидетелство за съдимост и удостоверение от психодиспансер.

Подменят удостоверенията за подборно ловуване

Агенцията по горите започва подмяна на удостоверенията за подборно ловуване. Това се налага от промяна на образеца на документа, защото на него са изписани старите наименования на институциите - съответно Министерство на земеделието и горите и Национално управление по горите. Очаква се сега агенцията по горите да преиздаде близо 65 000 удостоверения.

Новите документи ще могат да бъдат получавани след 17 декември, уточниха от ведомството. Самата подмяна става по служебен път, а ловците трябва да платят само административна такса от 1 лев за получаване на новите образци.

За придобиване на право на подборен лов се държи отделен изпит от този за право на лов. По замисъл само най-опитните авджии могат да го получат. Причината е, че те тряба да познават много добре различните видове дивеч и да могат да отстрелват само тези, които имат някакви проблеми - например болни животни или пък хищници, ако бройката им е станала много голяма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.