1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 1,5 млн. души живеят в зони, облъчени с радиация след Чернобил

Над 1,5 млн. души живеят в зони, облъчени с радиация след Чернобил

Централата в Чернобил беше закрита през декември 2000 г.

Над милион и половина души живеят в 4000 населени места, облъчени от радиацията, изтекла при експлозията в атомната електроцентрала в Чернобил - най-голямата злополука в ядрената енергетика. Това предаде Франс прес, като се позова на публикуван доклад на руското министерство на извънредните ситуации.

Мерките, взети от държавата, нормализираха положението в много заразени райони, казват авторите на доклада. Те добавят, че преди това над 2,6 милиона души живееха в 7500 населени места, засегнати от радиацията.

Според доклада прилагането на мерки за изчистване на района са позволили на 84 000 хектара земи, засегнати от радиацията, отново да станат обработваеми.

Трагедията в Чернобил се разигра през април 1986 г., когато избухна четвъртият реактор на централата, на стотина километра северно от Киев. Радиацонната зараза се разпростря из голяма част от Европа, главно в Украйна, Беларус и Русия.

Над 25 000 души от така наречените ликвидатори на последиците от радиационното заразяване, главно руснаци, беларуси и украинци, участвали в почистването на терена на място и в изграждането саркофаг около реактора, вече не са живи, сочат официалните данни.

Централата в Чернобил беше закрита през декември 2000 г., допълва БТА. Нейният пропукан саркофаг, който покрива около 200 тона радиоактивни отпадъци, обаче продължава да застрашава Украйна, Русия и цяла Европа, предупреди миналото лято украинският президент Виктор Янукович.

Френски консорциум изгражда нов саркофаг, който да намали заплахата от радиоактивно изтичане, посочи през септември говорител на централата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.