1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 19 милиарда долара ще бъдат необходими за безопасното извеждане от експлоатация на АЕЦ "Фукушима"

Над 19 милиарда долара ще бъдат необходими за безопасното извеждане от експлоатация на АЕЦ "Фукушима"

Снимка:

Оценката е направена в проектодоклад, който трябва да бъде завършен до края на годината

Японски експерти посочиха, че ще бъдат необходими най-малко 30 години за безопасното извеждане от експлоатация на авариралата след земетресението и вълната цунами АЕЦ "Фукушима", предаде Асошиейтед прес, пише БТА.

Природните бедствия на 11 март в Япония доведоха до най-тежката ядрена авария след Чернобилската. Имаше спиране на електричеството и експлозии в японската централа, след които бе отчетено изпускане на радиоактивни вещества и десетки хиляди хора напуснаха района.

Официални представители посочват, че централата, която е на около 240 километра североизточно от Токио, сега е сравнително стабилна. Съвет от експерти, назначен от японската ядрена комисия, посочи, че вероятно ще трябват над 30 години за безопасното извеждане от експлоатация на централата. Оценката е направена в проектодоклад, който трябва да бъде завършен до края на годината. Документът бе представен на сайта на експертна комисия в края наминалата седмица.

Експертите посочват, че са били необходими 10 години за отстраняването на ядреното гориво след аварията в АЕЦ "Три майл айлънд" в САЩ през 1979 година, а според тях процесът във "Фукушима" ще бъде по-сложен и по-продължителен. Те очакват също така той да бъде и скъп - над 1,5 трилиона йени (19 милиарда долара).

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.