1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 20 квартала и села в София отново ще са на воден режим

Над 20 квартала и села в София отново ще са на воден режим

От отпуснатите 58 млн. евро по ИСПА за подмяна на водни колектори и пречиствателни станции в София до момента са усвоени 66%

За втора поредна година над 20 квартала, села и вилни зони в София с около 22 хил. домакинства ще са на тежък воден режим лятото заради подмяната на рилския водопровод. Това съобщи днес зам.-кметът по строителството на София Ирина Савина, докато отчиташе как се усвояват парите по ИСПА за водния цикъл на София, цитирана от dnevnik.bg.

Сред засегнатите ще са кварталите Симеоново, Драгалевци, Киноцентър, Княжево, Горна баня, Банкя и селата Бистрица, Железница, Панчарево, Кокаляне, Иваняне, Мало Бучино, Градоман. Всеки от тях ще бъде без вода 12 пъти по 12 часа. Те ще бъдат уведомени с писма за графиците, като ремонтните работи започват утре и ще продължат до края на юни.

Ремонтът на водопровода ще продължи и тази година, защото се появил проблем с подпочвени води и ще трябва да се използва нов материал за запълване на фугите, обясни Савина. Не било ясно дали проектантът е виновен или някой друг и затова никой няма да бъде наказан. Удължаването на ремонтните работи няма да оскъпи проекта, уточни шефът на отдел "Европейски проекти" в екоминистерството Цвета Димитрова.

От отпуснатите 58 млн. евро по ИСПА за подмяна на водни колектори и пречиствателни станции в София до момента са усвоени 66%, каза Савина. Крайният срок за усвояването на парите изтече на 31 декември миналата година, но сме подали искане за удължаване на меморандума до 2011 г. и имаме индикации, че той ще бъде удължен, уточни Цвета Димитрова.

Усвояването на средствата по ИСПА за водния цикъл на София непрекъснато се удължава, като през 2007 г. имаше голям опасност градът да изгуби възможността да използва програмата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.