1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 3 000 водолюбиви птици преброиха експертите на РИОСВ-Враца

Над 3 000 водолюбиви птици преброиха експертите на РИОСВ-Враца

Преброяването се организира за 35-и пореден път в цяла Европа

Над 3 000 водолюбиви птици преброиха експертите на РИОСВ-Враца при извършване на ежегодния мониторинг. Най-голям брой бяха лиските и кормораните. По време на преброяването бяха определени и видовете ням лебед, бяла и сива чапла, зеленоглава патица и голям гмурец, фиш, зеленоглава патица.

Наблюдението бе извършено на 15 януари на територията на язовир "Дъбника", по поречието на река Искър от с. Люти брод до с. Чомаковци и язовир "Еница". Освен експертите от инспекцията, взеха участие и представители Българска орнитологична централа.

Поради високите температури за началото на януари и липсата на ледена покривка на врачанския язовир беше наблюдавано най-голямото струпване на водолюбиви птици от обходените водоеми.

По време на мониторинга експертите следиха и за наличието на нарушения. В разгара на ловния сезон те проследиха дали защитени от закона видове птици са обект на ловците. При констатиран отстрел на защитени видове птици, законът предвижда освен глобата от 100 до 5 000 лева и отнемане на ловния билет, като за малкия корморан се предвижда дори лишаване от свобода до 2 години.  Експертите не са констатирали нарушения в тази част на проверката.

Преброяването се организира за 35-и пореден път в цяла Европа и е официално приета методика за мониторинг в националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. То се извършва едновременно на територията на цяла Европа и се организира от  Wetland International.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.