1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 50 са храните за космонавти и алпинисти, които могат да приготвят учените в Института по криобиология и хранителни технологии

Над 50 са храните за космонавти и алпинисти, които могат да приготвят учените в Института по криобиология и хранителни технологии

Снимка:

Продуктите са 100% натурални

Боб чорба по манастирски, мусака, сарми, плодове... Това е част от менюто на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Всичко, което е включено в него, има вкус на "нормална" храна и всъщност си е приготвено от истински продукти, а не е комбинация от няколко вида химични съединения, консерванти и оцветители, пише capital.bg.

"Главните готвачи" на космонавтите са учените от БАН и Селскостопанската академия. Днес дейността им се продължава от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) към академията. Но те вече не "готвят" за космонавти, а за алпинисти и болници. Учените са категорични, че "космическите" храни могат да бъдат от полза и на хора от бедстващи райони или войници, но засега не са успели да получат подобни поръчки. Днес дейността им е по-скоро научна, лабораторна и "бутикова", защото се прави рядко и само по предварителна заявка. Но въпреки това тя има потенциал да бъде не само част от миналото, а и от бъдещето на България.

Тайната рецепта

Навремето целта на учените е била да подготвят храна, която да е запазила хранителните и вкусовите си качества, но в същото време да е лесна за консумация в условия на безтегловност. Всичко това се постига чрез т.нар. лиофилизация или казано по-просто – извличането на водата от хранителните продукти.

Процесът на тази високотехнологична консервация включва два етапа – дълбоко замразяване и впоследствие изсушаване в условията на вакуум. "Крайният продукт е хранителен концентрат с минимално остатъчно съдържание на влага – от 2 до 5%. Теглото на храната е намалено с 1/5 до 1/10 от първоначалното", разказва проф. Любка Георгиева от ИКХТ, която е зам.-директор на института и отговаря за тази негова дейност. Така на практика от около 30 килограма ябълки обикновено излизат близо 3 кг "ябълки за космонавти". Те са леки като царевични пръчици (но с вкус на ябълка;), а ако се полеят с вода възвръщат стария си, сочен вид.

Самото "изсушаване" се провежда в специални машини, които приличат на фурни. Но не си мислете, че можете да изсушите плодове в домашни условия. Най-много да ги запечете... А сушенето на слънце не води до толкова голямо намаляване на влагата, което е важно за дългия срок на годност на продукта.

Извличането на влагата в лабораторни условия продължава към 12-15 часа, а за едно основно ястие с месо процесът може да отнеме и над 20 часа. При това при тази обработка храната запазва своите качества, т.е. не се извличат витамините и минералите, които се съдържат в нея. "Продуктите са 100% натурални. Нямат консерванти и високо съдържание на сол. В този смисъл те са по-добри от сухите супи, които купуваме от магазина", казва проф. Георгиева.

Благодарение на обработката се увеличава и срокът на годност на храните от 2 до 5 години и то при съхранение на стайна температура, т.е. не се изискват хладилни камери, стига да не се нарушава цялостта на вакуумната опаковка.

Чрез лиофилизация може да се обработи абсолютно всичко с изключение на мед и мазнини. В менюто, което могат да приготвят от инсититута, има над 50 вида храни, включително супа топчета, шкембе чорба, кисело мляко, лютеница, таратор... "Нашите продукти са разработени за вкуса, с който е свикнал българинът, но в същото време са много харесвани и от чужденци, тъй като храната е пикантна и вкусна", казва проф. Георгиева.

Кой яде "космически ябълки"

България е третата страна в света, която започва да произвежда храна за космонавти след Русия и САЩ. Днес тази дейност на института е по-скоро "бутикова". Машините на института не само са малко, т.е. не могат да се обработват големи количества, но и са сравнително стари. Обикновено се използват за научни дейности и много рядко за истинско производство на храни, предимно по предварителна заявка.

И понеже няма космонавти, сега потребителите са предимно алпинисти и болници. През миналата година в инстиута са приготвили храна за една алпинистка експедиция, като специално по тяхна поръчка са "сушили" и риба. Храната е добър вариант за алпинистите, тъй като е лека, а в същото време с висока хранителна стойност. Снабдявали са и Първа многопрофилна болница за активно лечение – София и Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Царира Йоана – ИСУЛ". При болните този вид храна е подходяща за сондови, следоперативни хранения. На базата на технологията, по която се приготвят храните за космонавти, са разработени и храни за хора, които страдат от диабет, затлъстяване, сърдечно съдови заболявания. Това е т.нар. серия Body Norm, която има няколко международни награди. От института разказват, че имат и серия биостимуланти на зърнено-билкова основа, които също са търсени от лечебните заведения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.