1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 80% от хората от планинските региони и София желаят планините да се използват разумно

Над 80% от хората от планинските региони и София желаят планините да се използват разумно

Ограничен кръг природозащитни организации имат крайни възгледи за опазване на природните ресурси

Във връзка с публикувана информация, свързана с гласуването на второ четене на промените в Закона за горите и исканията на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” да бъдат извършени проверки на заместник-председателя на парламентарната комисия по земеделие и гори Емил Димитров за потенциален конфликт на интереси и действия в частен интерес в качеството му на лице, заемащо публична длъжност, в редакцията на селскостопанския интернет портал www.agro.bg пристигна информация за позицията на кметовете на Сапарева баня, Берковица, Самоков, Дупница, Долна баня, Костенец, Кочериново, Рила, Смолян, Банско и Разлог по повод измененията в Закона за горите.

Предоставяме тази информация на вашето внимание:

"Над 80% от хората от планинските региони и София желаят планините, разположени  в непосредствена близост  до техните общини, да се използват разумно за зимен, летен туризъм и ски спорт. Срещу тези искания на хората се съпротивляват ограничен кръг природозащитни организации с изключително крайни възгледи за опазване на природните ресурси и противопоставящи се на изграждането на нови ски центрове.  

Още през април миналата година алармирахме, че новоприетият Закон за горите спира всички инвестиционни проекти и поставя в трудно положение  планинските региони и нашите съграждани. Законът дори забраняваше събирането на дърва от местните хора, които чрез личен труд можеха да си осигурят огрев през зимата. 

При приемането на сега действащия закон беше прекъсната връзката между законодателя и нас, представителите на местните общности. Диалогът бе ограничен само с малък кръг неправителствени организации, представящи едностранно проблемите по опазването на околната среда.

Предстоящите изменения дават възможност  за устойчиво регионално развитие. Да си поставим разумни и постижими икономически и екологични цели и всичко това пречупено през социалния аспект на политиката, която не само осигурява законодателна основа, но съдържа морални и етични елементи. Защото ние смятаме, че е безотговорно в тази икономическа криза да не се помисли и за повече инвестиции, повече работни места. Природозащитниците трябва да осъзнаят факта, че в нашите региони има много хора, доведени до отчаяние от крайна бедност и безизходица. Има много неотложни проблеми в България -  бедност, безработица, демографски срив, обезлюдяване на малките населени места и свръхконцентрация в столицата и големите градове. Въпреки че имаме най-добре запазения ландшафт в ЕС, стабилно увеличаващи се горски територии и най-голям процент защитени зони в НАТУРА, сме най-бедната страна в съюза и с най-лошата инфраструктура.

Така предложените промени в Закона за горите са крайно наложителни, защото там където има работеща икономика, ниска безработица и перспектива за равитие, опазването на природа е много по-ефективно. Което пък от своя страна създава предпоставките да съхраним българската природа и гори за бъдещите поколения", се казва в позицията на кметовете на общините.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.