1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Надлез за мечки и ограда за зайци и костенурки ще бъдат изградени по магистрала „Струма”

Надлез за мечки и ограда за зайци и костенурки ще бъдат изградени по магистрала „Струма”

Това се прави за първи път в България

Надлез за мечки и ограда за зайци и костенурки ще бъдат изградени по магистрала „Струма”. Това се прави за първи път в България, заяви регионалният министър Росен Плевнелиев. Той добави, че първоначално е било предвидено за мечките да бъде изграден тунел. Впоследствие обаче се е оказало, че животните не минават през него. „Мечките не се чувстват комфортно и затова не използват тунелите”, обясни още Плевнелиев. 

Той подчерта, че при изграждането на ГКПП - Илинден са били инвестирани 50-60 млн. лв. именно за такова съоръжение. Изграждането му пък е отнело около 10 години. „Чак сега разбрах, че мечките въобще не са влизали в този тунел”, каза още Плевнелиев. По думите му около съоръжението ще бъдат поставени храсти, специални бабуни. Всичко това е включено в проекта за строителство на магистрала „Струма”.

Другата новост е свързана с изграждането на ограда за зайците и костенурки. Задължително основните й трябва да бъдат бетонови, защото зайците изкопавали дупки под оградата и така преминавали.

Плевнелиев обясни, че подобни тунели за преминаване на жаби и костенурки има и на магистрала „Тракия”, която се строи в момента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.