1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Намалелите подпочвени води в Индия заплашват екологичното равновесие

Намалелите подпочвени води в Индия заплашват екологичното равновесие

Нивото на океана е нараснало за една година с 16 мм

Индия активно работи за намаляване на подпочвените води през последните години и в резултат на това нивото на океана е нараснало за една година с 16 мм, предупреждават учени от университета в Делхи. Климатолозите смятат, че ако тези действия продължат, скоро ще се стигне до криза в северната част на Индия, тъй като водните запаси се изчерпват бързо.

В годишния доклад на университета, посветен на проучвания в областта на геофизиката, пише, че всяка година в Северна Индия се извличат от земята 54 трилиона галона вода (1 имперски галон, който се използва във Великобритания и Индия, е равен на 4.54 литра).

Такива действия може не само да променят климата, но и повишават нивото на океана, предупреждават авторите на доклада, в който са участвали и американски учени. Според тях светът все още не се е изправял пред такъв прецедент и заради това е трудно да се прогнозират последствията от подобни действия.

Изтеглените подземни води нарушават водния баланс. Една част от тях попадат в атмосферата, а друга част – в океана, което води до покачване на неговото ниво.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.