1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Намаляването на разхода на енергия в ЕС може да повиши вноса на суровини

Намаляването на разхода на енергия в ЕС може да повиши вноса на суровини

През 2009 г. Европейският съюз прие пакет от мерки за борба с климатичните промени, който предвижда и повишаване на енергийната сигурност

Плановете на Европейския съюз да намали разхода на енергия до 2020 г. може да повишат вноса отвън, каза пред "Ройтерс" Бьорн Ломборг, датски академик, статистик, еколог и завеждащ копенхагенския "Център за консенсус".

През 2009 г. Европейският съюз прие пакет от мерки за борба с климатичните промени, който предвижда и повишаване на енергийната сигурност. В него е заложено намаление на потреблението с 20% под очакваното за 2020 г. За момента ЕС набавя половината от необходимата си енергия от внос. Според Ломборг обаче мерките за намаляване разхода на енергия в 27-те държави, ще увеличат вноса, главно на изкопаеми горива.

"Данните показват, че ще внасяме повече". Ломборг цитира изследване на енергийната сигурност в ЕС, проведено от експерти към Университета Олденбург в Германия. Според учените пакетът за климата и енергията на ЕС ще повиши вноса до 52.4% от общото потребление до 2020 г. от 50% през 2004 г. Без планираните мерки вносът ще нарасне само до 50.9% за същия период.

"Изводът е, че целите на ЕС в крайна сметка няма да имат значение", коментира той намеренията на съюза до 2020 г. да намали разхода на енергия, да ограничи отделянето на парникови газове и да премине на възобновяеми енергийни източници като слънчеви, вятърни или геотермални. Ломборг е още известен като "скептичният еколог" по заглавието на едноименната му книга, издадена през 1998 г.

Според изследването на Олденбург енергийната сигурност ще се подобри едва доловимо до 2020 г., главно защото домакинствата ще потребяват по-малко енергия. Това ще доведе до повече гъвкавост в случаи като внезапен ръст на цените на горивата.

Според ООН глобалното затопляне ще предизвика повече наводнения, суша, горещи вълни и ще повиши нивото на моретата и океаните. Европейският съюз твърди, че неговата политика за борба с проблема е сред най-амбициозните в развития свят.

Някои европейски нации също преосмислят плановете си за ядрена енергия след кризата в Япония през март.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.