1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нараснала е скоростта на ветровете над океаните в света

Нараснала е скоростта на ветровете над океаните в света

Това означава повече изпарения

През миналия четвърт век средната скорост на вятъра над световния океан се е увеличила, както и височината на морската вълна, сочат резултатите от изследване, цитирани от Асошиейтед прес и БТА. В резултат моретата са станали по-бурни.

По-силните ветрове предизвикват по-големи изпарения, а допълнителната влага обикновено е свързана с по-голяма вероятност да има валежи.

Учени под ръководството на Иън Йънг от технологичния университет Суинбърн в Австралия установиха, че за 23-годишен период средната скорост на вятъра над океаните е нараствала с 0,25 на сто годишно. Процентното съотношение на увеличаването на височината на вълната е по-малко в сравнение с това на увеличаването на скоростта на вятъра, отбелязват учените. Те увериха, че силните ветрове не непременно се дължат на глобалното затопляне.

Юджийн Такъл от Държавния университет на Айова, който не е участвал в изследването, поясни, че изпаренията нарастват с увеличаването на скоростта на ветровете. В резултат може да има по-голяма влажност във въздуха, без да се държи сметка за последствията от глобалното затопляне.

Редица изследвания показаха, че затоплянето на климата също може да увеличи изпаренията. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.