1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нараства броят на язовирите в предаварийно състояние

Нараства броят на язовирите в предаварийно състояние

Снимка:

Всички опасни водоеми са малки

Нараства броят на язовирите, които са в предаварийно състояние и през миналата година техният брой е достигнал 68, съобщи вчера, 5 март, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Всички опасни водоеми са малки, като по-голяма част от тях са превърнати в рибарници и са отдадени под аренда, а други се използват за напояване, уточни тя. На последното си заседание кабинетът одобри доклада за пролетния и есенния мониторинг за предотвратяване на вредното въздействие на водите през 2013 г. В подготовката на анализа са включени комисии от 28-те области в страната, басейновите дирекции по региони, териториалните структури на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, предприятие „Язовири и каскади” към Националната електрическа компания, „Напоителни системи” и пътните дирекции в цялата страна. Проверено е техническото състояние на 2330 хидротехнически съоръжения през пролетта и 2586 през есента, отчете Михайлова.  

Значимите язовири са в изправно техническо състояние и може да се експлоатират без ограничение, констатират експертите. В същото време намаляват язовирите, стопанисвани от „Напоителни системи” ЕАД. Водоемите за напояване, които са към земеделското министерство, са с 6 на сто по-малко в сравнение с предходната година. В системата има 22 комплексни язовира и 146 напоителни. Основна причина за лошото състояние на язовирите в страната е недостигът на финансов ресурс и липсата на каквито и да било инвестиции в подобряване на инфраструктурата, уточни министърът на околната среда.

На общините им е изключително трудно да поддържат водоемите в изправно техническо състояние, отново поради липса на пари. Освен това няма достатъчно специалисти, които да извършват оценка на състоянието на техническата инфраструктура. Проверката е показала, че юридическите лица и едноличните търговци, които са собственици или ползватели на язовири, не са изградили и не поддържат локални системи за оповестяване на населението в застрашените населени места съгласно изискванията на Закона за защита при бедствия. Не е завършен също така процесът с паспортизацията, освен това има установени участъци в неизправно състояние извън населените места.

Повечето предписания не се изпълняват от концесионерите на съоръжения. За да се предотвратят опасностите, които грозят населението, Министерският съвет е решил да бъде създадена междуведомствена работна група, която да извърши преглед на нормативната уредба и да предложи промени в нея. Предстои създаването на единен национален контролен орган който да осъществява по-ефективен контрол на хидротехническите съоръжения. В момента с помощта на европейско финансиране в Министерството на околната среда и водите се прави карта на рисковите места за наводнения в страната, съобщи министър Михайлова.

Вече са разработени процедури за наблюдение, анализ на риска и предотвратяването на кризи, уточни вицепремиерът Цветлин Йовчев. Предвиждат се дори структурни промени в МВР, в ГД „Държавна защита и защита на населението” ще бъде създадена дирекция, която ще се занимава само с превенция на критичната инфраструктура.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.