1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нарастващото търсене на биоенергия може да предизвика неустойчиви практики в естествените гори

Нарастващото търсене на биоенергия може да предизвика неустойчиви практики в естествените гори

Международната природозащитна организация WWF представи в Лондон доклад за управлението на горите

Необходими са силни социални и природозащитни мерки за предпазване на хората и планетата от неустойчивите планове за производство на биоенергия. Това съобщиха от международната природозащитна организация WWF, която представи в Лондон доклад за управлението на горите.

Биоенергията се произвежда от различни растителни отпадъци като дърво, захарна тръстика, царевица и водорасли. Тя често е смятана за устойчива алтернатива на изкопаемите горива, а правителствата, обявили амбициозни ангажименти за намаляване на емисиите от парникови газове, разчитат предимно на биоенергия, за да постигнат целите си.

Въпреки това с доклада си, озаглавен „Живи гори”, еколозите предупреждават, че без солидни гаранции нарастващото търсене на биоенергия може да предизвика неустойчиви практики в естествените гори, върху обработваемите земи или пасищата. Докладът използва модел, създаден в сътрудничество с Международния институт за приложен системен анализ, за да провери може ли да се постигнат две ключови цели - да спре обезлесяването до 2020 г. и до 2050 г. човечеството да успее да посреща 100% от енергийните си нужди с възобновяеми източници.

"Моделът показва, че можем да защитим горите и да преминем към възобновяеми енергийни източници, но не и ако работим по досегашния начин", заяви екологът Ласло Мате. Според него държавите ще нанесат повече вреда, отколкото полза, ако директно добавят биоенергията към сегашния енергиен микс.

Екозолите препоръчват да бъде намалено общото потребление на енергия, включително чрез инвестиране в енергийноефективни сгради и транспортни системи и чрез използване на възобновяемо генерирано електричество като основен източник на енергия.

Тъй като биоенергийните култури могат да се конкурират за използването на една и съща земя с хранителните култури, ще бъде от решаващо значение да се подобри ефективността на селското стопанство и да се произвежда същото количество или повече, но върху по-малко земя и с пестене на водата за напояване. В противен случай цените на хранителните продукти може да нараснат, което ще направи бедните общности по-уязвими.

Според Ласло Мате биоенергията може при подходящи условия да помогне за смекчаване на климатичните промени. Същевременно обаче тя може да се стигне до по-голям стрес за вече претоварените ресурси на планетата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.