1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нарушения в ски зона "Банско" откри проверка на прокуратурата

Нарушения в ски зона "Банско" откри проверка на прокуратурата

Липсват документи за съгласуване по нормативната уредба за въздействие върху околната среда

Проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) по сигнал на прородозащитната организация WWF е открила основания за нарушения в ски зона "Банско". Тъй като за момента обаче няма данни за престъпление, преписката е изпратена за допълнителни проверки в компетентна Окръжна прокуратура - Благоевград, тъй като, ако има закононарушения, виновни са вероятно лица от концесионера "Юлен" АД или администрацията на община Банско. За това сигнализираха в понеделник от коалицията "За да остане природа в България".

Екозащитниците припомнят, че сигнализираха прокуратурата след внесените от община Банско предложения за промени в Плана за управление на парк "Пирин", предвиждащи разширяване на строежите на ски съоръжения и хотели в курорта Банско. Сигналът е от юни 2013 г. и засяга общо седем обекта в ски зона "Банско" – писти, влекове, резервоар и чайна. От получените във ВАП отговори на ангажираните институции "се налага извод, че има неясноти относно пълното спазване на закона при строителството на обектите от сигнала", пише в преписката, пише "Капитал Daily".

Съмненията

Сигналът засяга периода 2001 – 2012 г., когато според организацията са построени незаконно лифтът "Железен мост – Платото", лифт "Платото", ски писти "Шилигарник – 2", "Стражите" и "Платото", резервоар в местността Бъндеришка поляна и чайна на "Платото". В тази връзка ВАП е изискала документи от МОСВ, ДНСК и кмета на община Банско. Впоследствие тя констатира, че има неясноти относно пълното спазване на закона при строителството на обектите.

Така например писта "Плато - 1" не е предвидена в ТУП за ски зоната, не е включена в концесионния договор, а в министерството няма документи за съгласуване по нормативната уредба за въздействие върху околната среда. Община Банско потвърждава, че няма документи за изграждането и пускането на лифта в ескплоатация, а ДНСК не е предоставила информация.

Документи за съгласуване по нормативната уредба за въздействие върху околната среда липсват и за "Шилигарника 2", не се посочват и документи, непосредствено свързани със строителството и пускането му в експлоатация. Същото е положението и за писта "Стражите". За резервоара в местността Бъндеришка поляна пък искането за съгласуване от МОСВ няма положителен отговор. Въпреки това според данните на общината е издадено разрешение за строеж и за ползване. Няма и съгласуване по нормативната уредба за въздействие върху околната среда. "Налага се извод, че използвайки съгласуването на по-малкия водоем, "Юлен" без разрешение и съгласуване са построили и големия", пише в преписката.

За чайната пък МОСВ няма информация кога е изградена. Няма документи и за съгласуване по нормативната уредба за въздействие върху околната среда. "През 2003 има издаден такъв документ за обект, който е изгорял през 2010 г. Искането да бъде съгласуван проект за възстановяването й е оставено без уважение от МОСВ поради недопустимост", пише ВАП. Ски влек "Чалин валог" също е изграден без съгласуване по нормативната уредба за въздействие върху околната среда. "През 2007 г. е съгласуван детски влек. Вероятно с това разрешително са изградили и другия", пише в документа.

Има - няма

"Потвърждава се, че има нарушения, но не и престъпление. За да има престъпление, действията трябва да са извършени от физически лица с определен умисъл и да са съставомерни, тоест да отговарят на някоя правна норма в Наказателния кодекс", обяснява един от авторите на сигнала Любомир Костадинов от WWF. "Дружествотото "Юлен" като такова не може да извърши нарушения, нужно е да се установи конкретно лице", допълва той, но добавя, че като цяло е скептичен за развръзката.

От "Юлен" АД бяха категорични пред "Капитал Daily", че нарушения няма. "Има компетентни органи, нека си свършат работата, нека проверяват, но ако имаше нещо нередно, щяха да спрат съоръженията. Досега са правени поне 9 или 10 проверки. Всички наши съоръжения имат редовни документи за въвеждане в експлоатация", каза Петър Петров от дружеството концесионер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.