1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. НАСА ще изследва ефекта от климатичните промени върху морските екосистеми

НАСА ще изследва ефекта от климатичните промени върху морските екосистеми

Близо 50 учени ще участват в започващата този уикенд втора експедиция в Арктика

Близо 50 учени ще участват в започващата този уикенд експедиция на НАСА в Арктика, в морето недалеч от брега на Аляска, като целта е да се изследва ефекта от климатичните промени върху морските екосистеми, съобщи Франс прес.

Става въпрос за втората и последна експедиция в рамките на мисията ICESCAPE (Impacts of Climate on Ecosystems and Chemistry of the Arctic Pacific Environment).

Предишната бе през 2010 г. "Надяваме се, че втората експедиция ще ни позволи да съберем повече данни за процесите, които карат хранителни съставки в морските дълбини да се изкачат на океанската повърхност, заяви научният ръководител на мисията Кевин Ариго от Станфордския университет в Пало Алто, Калифорния. Миналата година мисията позволи да открием някои данни, свързани с фитопланктона, допълва БТА. Вече знаем с какви темпове той се развива и на какво реагира. Изследванията, които ще извършим в рамките на втората експедиция, ще ни позволят да потвърдим тези наблюдения."

Фитопланктонът, сформиран от микроскопични организми, играе решаваща роля за складирането на въглеродния диоксид в океана и е храна за повечето риби. Началото на експедицията с кораба на бреговата охрана "Кътър хийли" от Дъч харбър (Уналяска) в Аляска е планирано за 25 юни.

Наблюденията и извършените на място измервания ще бъдат комбинирани със спътникови данни на НАСА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.