1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нашествие от плъхове в Париж

Нашествие от плъхове в Париж

Само през миналата година в парижката префектура са постъпили 2600 оплаквания срещу плъхове и мишки

Париж, градът на влюбените, е нападнат от два милиона плъхове. Сивата напаст е плъзнала навсякъде - не са пощадени нито луксозни хотели, нито дворецът Шанз-Елизе, информира БГНЕС.

Милиони неканени "гости" са се заселили в отводни канали, килери, жилища и хранилища на френската метрополия. Точни данни за броя им досега няма - преброяване на сивото население още не се е състояло. Вестник "Либерасион" предупреди през 2010 г., че през изминалите пет години броят на плъховете в целия столичен регион е нараснал с 40%. В бедните квартали на всеки жител се падат десет плъха. "Не сме в Бангладеш, все пак сме в Париж!", пише изданието.

Гризаческата напаст създава понастоящем невероятна бъркотия. Големият парк "Шантерен" край Париж миналата седмица беше затворен за посетители, защото срещу плъховете там бяха поставени 700 капана. Масивното присъствие на гризачите става все по-обезпокоително. Само през миналата година в парижката префектура са постъпили 2600 оплаквания срещу плъхове и мишки. Животните не се спират нито пред елегантния дворец Шанз-Елизе, нито пък пред изисканите сгради в 16-ти район. Не са пощадени нито луксозни хотели, нито министерства, казва Фредерик Деванле от фирмата за борба с вредители "Авипур". "Само за година една двойка плъхове може да се сдобие с 5000 потомци", обяснява той.

Борбата срещу нежеланите "гости" обаче не е лесна. Плъховете са хитри и не се улавят на триковете на хората. Те изпращат например старите си и болни събратя първи да опитат хранителните остатъци - ако в последните има отрова, другите плъхове не се докосват до "ястието", сложено за примамка в капана. Впрочем, в западната култура, за разлика от източната, плъховете се смятат за врагове на човека, тъй като причиняват болести от рода на чумата, унищожават реколтата на фермерите, прегризват водопроводи и електрически кабели. Всеки четвърти пожар в Париж през последните години е причинен от плъхове.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.