1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-зеленият град в Северна Америка е Сан Франциско

Най-зеленият град в Северна Америка е Сан Франциско

Миналата година "Сименс" представи зелен индекс на градовете в Европа, в който София заема предпоследното място

Сан Франциско е най-зеленият град в Северна Америка, следван от Ванкувър, Ню Йорк, Сиатъл и Денвър според т. нар. Зелен индекс на градовете в САЩ и Канада, съобщи компанията "Сименс" (Siemens). В дъното на класацията са Кливлънд, Сейнт Луис и Детройт. Проучването е извършено от Еconomist Intelligence Unit по поръчка на германския концерн.

Eкип от експерти по урбанизъм и устойчиво развитие е проучил 27 от най-многолюдните градски агломерации според екологичните им показатели - емисии на въглероден диоксид, употреба на енергия и земни площи, сгради, транспорт, консумация на вода, отпадъци, качество на въздуха и екополитики.

Сан Франциско се справя най-добре с управлението на отпадъците. Миналият август властите в калифорнийския град обявиха, че са постигнали рециклиране на 77% от битовата смет. На второ място по този показател се нарежда Лос Анджелис, където 62% от боклука се преработват. В останалите градове равнището на оползотворяване е далеч по-ниско, отбелязват изследователите.

Градовете с най-добри показатели са тези, които имат подробни планове за устойчиво развитие, които включват развитието на транспорта, употребата на земя и енергия, въглеродните емисии и водата, коментират авторите на доклада. Проучването показва, че съществува връзка между благосъстоянието на едно населено място и това колко е активно в опазването на природата, но тази зависимост е по-слаба в САЩ и Канада, отколкото в Европа и Азия.

Резултатите от подобни изследвания стигат до почти същите изводи – едни и същи градове печелят първите места, коментира "Ройтерс". Според информационния сайт Тhe Daily Beast трите най-зелени американски града са Ню Йорк, Лас Вегас и Сан Франциско.

Миналата година "Сименс" представи зелен индекс на градовете в Европа, в който София заема предпоследното място.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.