1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. НАЗ е за инвестиции във ВЕИ, но не за сметка на земеделската земя

НАЗ е за инвестиции във ВЕИ, но не за сметка на земеделската земя

АЗПБ апелира за държавна подкрепа на поливното земеделие

Конференция на тема „Влияние на климатичните промени върху българската икономика” инициира Министерството на земеделието и храните с участие на ресорните министри на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на околната среда и водите Нона Караджова. Презентация за успешния си модел на инвеститор Българската зелена икономика изнесе Серджо Бортолотти, президент “PVB Group”. Позициите на бизнеса у нас, ориентиран към възобновяемите източници на енергия в специално подготвени презентации представиха Велизар Киряков, председател на Асоциация на производителите на екологична енергия и Живко Попов от Съюза на Производителите на Екологична Енергия.

Още в първата част на дискусията за влиянието на климатичните промени върху земеделието с модератори академик Пламен Дилков, изп. директор на „PVB Power Bulgaria” и Никола Газдов, председател на Българска фотоволтаична асоциация, председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов обяви, че членовете й са за забрана изграждането на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в земеделски земи от първа до осма категория. Като позиция на земеделския сектор у нас министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обяви, че ще подкрепи тази теза, която защитаваше още миналата година при първата дискусия за промените в Закона за опазване на земеделските земи. Идеята му сега е мярката да залегне в Закона вече внесен в Народното събрание за окончателно гласуване. Земеделската земя и особено най-плодородната трябва да се използва по предназначение, обяви министърът. Той каза, че България не трябва да използва най-лесния начин за достигането на поставените цели от ЕС за производство на електроенергия от ВЕИ като изгради само фотоволтаици и вятърни централи. Според Найденов електроенергията е 20 пъти по-скъпа от фотоволтаиците за разлика от тази на инсталациите за биомаса. Горите, земеделието и животновъдните ферми имат достатъчно отпадъци и суровини, които могат безплатно да се използват като биомаса за производство на топлоенергия и електроенергия, по думите на министър Найденов. Българската плодородна земя трябва да се използва за земеделие, защото с климатичните промени тя все повече ще намалява. Нейната цена и роля в следващите години ще се повишава. В световен мащаб започва да се усеща криза за храни и това ще бъде най-голямото предизвикателство, подчерта министър Найденов. Той допълни, че другата категорична позиция на МЗХ е да бъдат запазени горите като източник на вода и на чист въздух, защото в бъдеще водата ще стане по-скъпа от петрола, припомни известната вече истина земеделския министър.

Въпреки че беше определен за последен панелът за опазването на земеделските земи при инвестиции във ВЕИ беше най-силен като позиция на участниците. В него председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов обяви категорично, че зърнопроизводителите са за инвестиции във ВЕИ, но не на всяка цена. Зададе и въпроса дали възобновяемите енергийни източници не са поредния инвеститорски балон като припомни, че все още у нас биомасата не се използва ефективно като такъв източник, особено растителните отпадъци от земеделското производство.

Председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов призова управляващите земеделския сектор у нас да помогнат във възстановяването на поливното земеделие и съоръженията за него. В бъдеше аномалиите свързани със засушаването и повишаване на средната температура у нас ще извади проблема като особено актуален. Директорът на дирекция “Директни плащания и пазарна подкрепа” към МЗХ Снежана Благоева представи в презентацията си реалните възможности за подпомагане екоангажиментите на земеделските производители у нас с инструментите на Общата селскостопанска политика и плащаният по първи и втори стълб.

Мариела Илиева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.