1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Не са регистрирани завишени стойности на радиационния гама-фон

Не са регистрирани завишени стойности на радиационния гама-фон

Специалистите у нас са категорични, че няма случай в историята облак да измине повече от 10 000 км и да не се разсее напълно

През последното денонощие не са регистрирани завишени стойности на радиационния гама-фон, различни от естествените за територията на България. Това показват данни на Агенцията за ядрено регулиране.

От катастрофалното земетресение в Япония на 11 март беше засегната една от най-големите атомни централи в света - "Фукушима 1". След редица пожари и тежка авария от електроцентралата изтече количество радиация, което наложи евакуацията на живеещите в радиус от 30 км. Радиация от претърпялата авария японска атомна електроцентрала достигна Европа на 23 март, но в много малки количества, които според специалисти не са опасни за здравето на хората. Специалистите у нас са категорични, че няма случай в историята облак да измине повече от 10 000 км и да не се разсее напълно.

За територията на Република България естественият радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h (микросиверта на час).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.