1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Неохим" е победител в конкурс на ЕБВР за енергийна ефективност

"Неохим" е победител в конкурс на ЕБВР за енергийна ефективност

От 2008 г. в станцията са спестени около 32 000 тона емисии от въглероден диоксид

"Неохим" АД-Димитровград е победител в надпреварата за тазгодишните награди на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

Торовият производител бе отличен от международно жури сред три номинирани компании в категорията "Проект за енергийна ефективност, оказал най-добро въздействие върху околната среда", съобщават от димитровградското дружество.

След изграждането и въвеждането в експлоатация на турбогенераторната станция в завода през 2008 г. е постигнато по-пълно използване на топлинната енергия на отпадната пара, получавана при производството на азотна киселина. Голяма част от нея отива за добиване на собствена електроенерия. В турбогенераторната станция са инвестирани повече от 3 млн. евро, предаде БТА.

Дружеството получи гранд от ЕБВР в размер на 150 000 евро. Безвъзмездната помощ е за стимулиране на внедряването на ефективни енергийни решения, отбелязват от "Неохим". От там добавят, че от 2008 г. в станцията са произведени повече от 46 милиона киловатчаса електроенергия и са спестени около 32 000 тона емисии от въглероден диоксид.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.