1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нерегламентираните сметища са един от най-големите проблеми за екологията в България

Нерегламентираните сметища са един от най-големите проблеми за екологията в България

Общините у нас ще бъдат задължени да отворят площадки за строителни отпадъци

Нерегламентираните сметища са един от най-големите проблеми за екологията в България, но има светлина в тунела: този проблем може скоро да бъде решен с въвеждането на нови сметища за строителни отпадъци за гражданите.

Нерегламентираните сметища са вторият най-голям екологичен проблем у нас след замърсения въздух, според национално проучване за екологичната култура на българина, направено от MBMD по поръчка на Министерството на околната среда и водите. Граждани, правещи ремонти в домовете си, изхвърлят строителните си отпадъци в речни корита, ниви и отбивки край големите пътища.

За хората, които искат да изхвърлят строителни отпадъци от ремонтни дейности, ще има площадки за изхвърляне на едрогабаритни боклуци (стари мебели) и строителни отпадъци от ремонти, обяви екоминистърът Нона Караджова вчера, 5 юни, по време на обявяването на резултатите от проучването. Общините у нас ще бъдат задължени да отворят такива площадки. За самите общини това няма да е скъпо начинание, подчерта екоминистърката. Така е, защото не се предвижда да има каквито и да е инсталации за обработка на отпадъците – това ще са просто терени, които трябва да бъдат обособени за целта.

За големите строителни обекти ще има други мерки, които да предотвратят изхвърлянето на строителните отпадъци на нерегламентирани сметища. „За всички възложители на строителство ще има задължение, за да се издаде разрешение за строеж – да представят план къде ще отидат отпадъците от строителството. За да се въведе обектът в експлоатация пък, фирмите ще трябва да докажат, че планът е бил изпълнен“, обясни Караджова.

Караджова не отговори на въпроса дали ще бъде въведена еко полиция, която да се грижи за ограничаването на порочната практика строителни отпадъци да се изхвърлят из ниви, реки и други природни пространства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.