1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Незаконната търговия с хайвер е сериозна заплаха за есетровите риби в Дунав

Незаконната търговия с хайвер е сериозна заплаха за есетровите риби в Дунав

Това се казва в доклад на мрежата ТРАФИК, изработен за международната природозащитна организация WWF

Силно застрашените есетрови риби от басейна на река Дунав са изложени на риск поради продължаващата незаконна търговия с техния хайвер с участието на България и Румъния, се казва в доклад на мрежата ТРАФИК, изработен за международната природозащитна организация WWF.

Единствените жизнеспособни популации от диви есетрови риби в целия Европейски съюз са в тези две страни, но пет от шестте местни вида есетрови риби в река Дунав са критично застрашени и уловът на есетрови риби е забранен. Шестият вид се смята вече за изчезнал.

Според новия доклад между 2000 и 2009 г. в държавите членки на ЕС са регистрирани общо 14 конфискации на незаконен хайвер с произход от България (27,5 кг в пет пратки) и Румъния (25 кг в девет пратки). Нито България, нито Румъния са заловили незаконен хайвер. "Откритите количества не са високи, но трябва да имаме предвид, че реалният обем на незаконната търговия е вероятно значително по-голям и всяка незаконна търговия води до неприемлив риск за тези силно застрашени видове", каза авторът на доклада Каталин Кече-Нади от ТРАФИК.

Според нея, след като през 2007 г. Румъния и България се присъединиха към ЕС, каквато и да е незаконна търговия в рамките на ЕС става по-трудна за откриване и предотвратяване. Освен това поради географското си положение двете страни са потенциални портали за незаконна търговия с хайвер от Каспийско море, най-важния естествен развъдник на есетри в света.

През 2009 г. германските власти заловиха контрабанден хайвер в ЕС, етикетиран като български хайвер от ферма. На България и Румъния е позволено да търгуват само с хайвер, отглеждан във ферми, но изотопен анализ показва, че хайверът е с произход от Каспийско море.

"Този случай доказва как разрешен хайвер от ферма се използва за „изпиране” на незаконен хайвер", обясни Каталин Кече-Наги. Анализ на официалните данни за търговията показва голямо увеличение в производството на аквакултури в България за износ, включително в рамките на ЕС.

"Това означава, че е по-важно отвсякога да се регулира търговията с хайвер в региона, за да се гарантира, че незаконната търговия не представлява заплаха за дивите есетрови риби”, каза Каталин Кече-Наги.

ТРАФИК препоръчва на Румъния и България да повишат осведомеността сред правоохранителните органи за незаконната търговия с хайвер и да укрепят техния капацитет за контрол и мониторинг на търговията.

"ЕС има голяма отговорност за регулиране на търговията с хайвер, тъй като държавите членки на ЕС са най-големият потребител на хайвер от Румъния и вторият по големина потребител на хайвер от България", каза Юта Ярл,  експерт по есетрите на WWF.

Според нея осведомеността на потребителите в Европа за заплахата от незаконната търговия с хайвер е ниска и дори законните търговци знаят малко за изискванията за етикетиране на легалния хайвер. "От решаващо значение е търговците и потребителите да не купуват неетикетиран хайвер. С това просто действие ще се удари сериозно нелегалната търговия”, каза още Юта Ярл.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.