1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Незаконно изгребване на пясък се извършва в местност край Несебър

Незаконно изгребване на пясък се извършва в местност край Несебър

Санкцията за нарушаване режима на защитената територия е от 1000 до 10 000 лева

Незаконното изгребване на пясък се извършва в местността „Кокала" край Несебър, която стана скандално известна като Дюнигейт заради продажбата на 29 декара дюни за цена от 20 лева за квадратен метър.

Проверка на инспектори от община Несебър и полицаи установи няколко места, на които крадците са дълбали в дюните. На стотици хиляди кубически метра се равнява ограбеният пясък. Свидетели на престъпните набези върху природната забележителност дюни са самонастанили се ромски семейства, които разказаха за ежедневното изгребване с машини, предаде bTV.

За влизането на тежкотоварна техника свидетелстват и многобройните следи от земекопните машини. Инспекцията по околна среда също е изпратила проверяващи. „Санкцията за нарушаване режима на защитената територия по закона за защитените територии е от 1000 до 10 000 лева, ако бъде установен извършителят,” обясни Димитър Трошев от дирекция Контрол на околната среда РИОСВ-Бургас.

Едно от последните незаконни депа за добиване на пясък от дюните край Несебър е с дълбочина около 2-3 метра. Колко точно са унищожените дюни, никой не може да даде статистика, макар защитените територии да влизат в регистър.

В морския пясък се съдържат минерали и соли, които не дават дълговечност на бетона в строителството, казват специалисти. Ако гаранцията за една сграда е 300 години, строителството с морски пясък автоматично я намалява на 150.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.