Ниски температури след 27 март прогнозират за Източна България синоптиците от НИМХ-Варна

Градусите рязко ще спаднат и максималните стойности няма да надхвърлят 4-5 °С

Ниски температури, малко над нулата, прогнозират за Източна България синоптиците от варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Топлото време ще се задържи до 27 март, когато градусите рязко ще спаднат и максималните стойности няма да надхвърлят 4-5 °С. Тогава са възможни и валежи, примесени на места със сняг. Ще последва кратко затопляне, но в последния ден на март  и в първия на април отново се очаква студено време.

Април ще бъде с температура над средните, сочат месечните вероятностни прогнози  за Централна и Източна Европа на американски синоптици. Август обаче се очертавал като по-хладен от обичайното. Средните градуси през останалите месеци щели да бъдат около нормата.

Изминалата студена зима е причинила сериозни поражения на някои земеделски култури в Източна България. 90% от посевите на рапица във Шабла са измръзнали. Подобно е положението в Силистра и в Карнобат, заяви агрометеорологът Мирослав Илиев от НИМХ-Варна, цитиран от Дарик радио.

В Добрич щетите при ечемика достигат до 60%. При трайните насаждения най-големи повреди са установени при младите праскови и кайсии - над 40% в Добруджа и Лудогорието, както и при  ябълките и крушите – над 30%. В регионите Силистра, Разград и Русе близо половината от десертните сортове лози също са измръзнали.