1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нивата на реките ще се понижават

Нивата на реките ще се понижават

Прогнозираните водни количества днес и утре за р. Искър ще са около и над средната многогодишна стойност

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес и през следващите два дни валежи няма да има.

През изминалото денонощие от 8 ч. на 22 август  до 8 ч.  на 23 август  са регистрирани повишения на речните нива на наблюдаваните реки. Водните количества на наблюдаваните реките в по-голямата част от страната са около праговете за средни води. Водните количества на реките във водосборите на р. Янтра, р. Русенски Лом (Дунавски басейн), в долното течение на р. Провадийска и р. Камчия, р. Ропотамо (Черноморски басейн), долното течение на р. Сазлийка (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води. Водните количества на реките във водосборите на р. Огоста, р. Искър, в горното течение на р. Вит, (Дунавски басейн), горно течение на р. Камчия (Черноморски басейн), р. Струма и р. Места (Западнобеломорски басейн) са около праговете за ниски води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции  на НИМХ са:

Дунавски басейн: водните нива са се изменяли от  -22 см до +26 см.

По значителни повишения на водните нива са регистрирани на р. Осъм при Ловеч с +26 см, р. Янтра при Велико Търново +23см.

Черноморски басейн: водните нива са се покачвали с до +6 см.

Източнобеломорски басейн:

Водните нива на р. Марица са се повишили с до +42 см. 

По значителни повишения на водните нива са регистрирани на р. Марица при Първомай с +42 см. и при Харманли с +16см.

Водните нива на р. Тунджа са се покачвали с до +11 см.

Водните нива на р. Арда са се покачили с до +11 см.

Западнобеломорски басейн: регистрирани са покачвания на водните нива до +22 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн – водните нива на реките ще се понижават. Според моделираните водни количества, прогнозираните водни количества днес и утре за р. Искър ще са около и над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.  За р. Янтра - ще бъдат над средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание.  За р. Русенски Лом - ще бъде около и над средно многогодишната стойност. Водното количество ще бъде под прага за внимание.

Черноморски басейн – водните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

Източнобеломорски басейн – очаква се водните нива да се понижават или да останат без съществено изменение. Системата за ранно предупреждение на НИМХ-БАН прогнозира:

За водосборите на реките Марица и Тунджа -  водните нива в басейните на реките Марица и Тунджа ще са под праговете за предупреждение. За водосбора на река Арда - водните количества  ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: очаква се водните нива във водосборите на реките Места и Струма да се понижават.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.