1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нивото на р. Дунав е критично ниско

Нивото на р. Дунав е критично ниско

Най-сериозно е положението при остров Белене, където дълбочината на реката е под 20 дециметра

Продължава да пада нивото на река Дунав в българския участък и вече е критично ниско, съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. Образувалите се прагове са вече повече от 10.

Най-сериозно е положението при остров Белене, където дълбочината на реката е под 20 дециметра. Хидрографският кораб "Вит" прави замервания в района и специалистите са установили, че се наблюдава значително намаление и на ширината на фарватера - под 80 метра.

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав са сигнализирали Морска администрация да се създаде организация за преминаване на корабите през критичните участъци. Според хидролозите не се очаква повишение на нивото на реката.

Прогнозата е корабоплаването да стане още по-затруднено, ако времето не се затопли значително и не започне да се топи снежната покривка на Алпите. В противен случай има вероятност да се повтори ситуацията от 2003 година, когато нивото на реката през цялата година беше рекордно ниско и донесе големи загуби за корабоплаването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.