1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нивото на река Дунав в българския й участък е критично ниско

Нивото на река Дунав в българския й участък е критично ниско

Корабоплаването е затруднено

Критично ниско става нивото на река Дунав в българския й участък. Корабоплаването е затруднено. Четири кораба с товари са заседнали в образувалите се плитчини. Най-голямо притеснение представлява сръбския кораб "Лена", натоварен с близо 900 тона евродизел, съобщи Би Ти Ви.

До вчера заседналите кораби са били шест, но два от тях са успели да се освободят сами. Успял е да се изтегли от плитчината и заседналият кораб край Орашец, който е превозвал бензин. Той останал в плен на пясъците близо пет дни, като никой не е искал да помогне , заради опасния товар на плавателния съд и възможния евентуален разлив в реката.

Причината за засяданията на корабите е, че капитаните им не са се съобразили с предписанията на Морска администрация в Русе. На нарушителите се съставят актове и наказателни постановления, но сумите са твърде малки - от порядъка на максимум 500 лева. Евентуалните загуби за корабособствениците от принудителния престой и изчакванията са много по-големи и това кара капитаните да рискуват.

"Никой не пътува вече. Единствено пътуват, и тази нощ са пристигнали в Русе, пътническите кораби, но те имат газене до 1,40 м. и все още могат да преминават", обясни капитан Рангел Никифоров, началник отдел "Корабоплаване" към Морска администрация-Русе.

Броят на критичните участъци в българския участък са традиционно седем, но заради ниските стоежи на водата техният брой е нараснал до 32. В следващите два дни се очаква повишение с около 11 сантиметра, което ще помогне за отсядането на корабите, но след това нивото отново ще създава проблеми за конвоите по реката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.