1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нобелови лауреати дискутираха в Берлин проблемите на климата и икономиката

Нобелови лауреати дискутираха в Берлин проблемите на климата и икономиката

Тазгодишната среща беше посветена на 20-тата годишнина от падането на Берлинската стена

Михаил Горбачов стана домакин на берлинската среща на 22-ма нобелови лауреати за мир. Десетият световен форум на носителите на престижната награда се състоя в сградата на Червеното кметство в германската столица. Тазгодишната среща беше посветена на 20-тата годишнина от падането на Берлинската стена и протече под мотото "Събаряме нови стени за свят без насилие".

На срещата присъстваха редица европейски лидери, бивши и настоящи политици. Сред тях бяха бившият президент на Полша Лех Валенса и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Барозу изрази оптимизъм относно срещата за климата в Копенхаген през следващия месец. “Трябва да признаем, че все още има сериозни трудности пред отделните държави, но е твърде възможно да бъде постигнато конкретно споразумение на срещата в Копенхаген”, каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Основна точка в дневния ред на световния форум на нобеловите лауреати за мир беше борбата с климатичните промени. Сред останалите теми бяха преодоляването на последиците от световната финансова кризи и перспективите пред световната икономика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.