1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нона Караджова прие декларация от протестиращи граждани

Нона Караджова прие декларация от протестиращи граждани

Протестиращите искат оставката на Евдокия Манева

Над 150 граждани от Крумовград, Кърджали, Златица, Чепеларе и Челопеч са протестирали вчера пред сградата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) срещу разрешаването за използване на цианидни технологии при добива на благородни метали, съобщиха от Гражданска коалиция “България без цианиди”.

Нона Караджова, министър на околната среда и водите, се е срещнала с представители на протестиращите граждани.  Тя е уверила протестиращите в безопасността на използваните цианидни технологии за живота на хората. Получената гаранция обаче не удовлетворява исканията на Гражданска коалиция “България без цианиди”.

Според Гражданска коалиция “България без цианиди”, циадните технологии застрашават здравето поне на 2 млн. души в страната. Протестиращите искат да бъдат преразгледани концесионните договори на добиващите фирми, да им бъдат отнети разрешителните за добив чрез цианиди. Също така бе поискана оставката на Евдокия Манева, зам.министър на околната среда и водите, която протестиращите смятат за отговорна за разрешаването на цианидните технологии.

През октомври Висшият експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ предложи решение, с което се одобрява инвестиционно намерение за реконструкция и разширение на инсталация за преработка на златосъдържащи полиметални руди в “ГОРУБСО - Кърджали” АД.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.