1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нона Караджова разпореди преразглеждане на златодобивния проект край Крумовград

Нона Караджова разпореди преразглеждане на златодобивния проект край Крумовград

Снимка:

През септември експертният съвет гласува проекторешение златодобивът да бъде одобрен

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е върнала за ново гласуване от Висшия експертен екологичен съвет към министерството проекта за златодобив в Крумовград на "Болкан минерал енд майнинг", съобщи БТА.

През септември, след като разгледа докладите за екооценка на проекта (ОВОС и Оценка за съвместимост с мрежата от защитени зони), експертният съвет гласува проекторешение златодобивът да бъде одобрен. Караджова обаче го е върнала за прегласуване на основание, че положителните становища за ефекта му върху водите в района на Басейновата дирекция в Пловдив са издадени преди последните промени в Закона за опазване на околната среда от лятото. Искането за това е постъпило от кмета на Крумовград Себихан Мехмед.

От министеството обясниха, че основанието за ревизията на проекта е формално, тъй като въпросните законови промени не касаят пряко становищата на басейновата дирекция по проекта. Те обаче се издават съгласно този закон, така че процедурно не би трябвало да го предшестват, е била забележката на Мехмед.

Процедурата за златодобив в находището "Ада тепе" край Крумовград започна още през октомври 2004 г. от "БММ", дъщерна на канадската компания "Дънди прешъс металс". Първоначално проектът предвиждаше цианиден способ за извличане на златото и хвостохранилище. Впоследствие заради опасенията на общината, местното население и неправителствени организации той беше преработен и внесен наново, вече без цианиди и хвостохранилище. Новият вариант предвицда "водна" технология за извличане на златото (флотация).

След като бъдат получени новите становища на басейновата дирекция, експертите ще ги проучат и ако се наложи, ще включат нови изисквания в решението по ОВОС, съобщиха от министерството. ВЕЕС отново ще обсъди предложенията и ще излезе с ново предложение към министъра дали да приеме проекта, след което в 14-дневен срок Караджова трябва да го приеме или отхвърли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.