1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Норвегия получава 63% от енергията си от хидроцентрали

Норвегия получава 63% от енергията си от хидроцентрали

Скандинавската страна е огромен производител на енергия от приливите и отливите, които се управляват от Луната

Норвегия, която е позната като един от най-големите износители на петрол в Западния свят, получава почти две трети от енергията си от хидроцентрали, сочат данни от публикуван годишен преглед на Би Пи (BP), цитиран от сайта Бизнесинсайдър.

Би Пи представя данни, които сочат кои са най-големите източниците на енергия в отделните страни. Оказва се, че скандинавската страна получава 63 процента от енергията си от хидроцентрали, пише БТА.

Норвегия е огромен производител на енергия от приливите и отливите, които се управляват от Луната, което означава, че част от енергията й идва от Луната, отбелязва още Бизнесинсайдър.

През 2003 година скандинавската страна построи първата в света производствена централа за електроенергия от приливите и отливите, а няколко години по-късно откри първата такава плаваща електроцентрала.

Точните данни, които сочат общия дял на енергия, добивана само от приливите и отливите в страната, са малко мъгляви, допълва сайтът. Ясно е обаче, че Норвегия не се отказва - неотдавна обяви, че започва да изгражда друга централа за енергия от приливите и отливите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.